Probabil nu-ți vine să crezi, dar casa în care trăiești poate să-ți pună sănătatea în pericol. De la pereții camerelor, până la covoarele care acoperă gresia sau parchetul, mobila sau cada în care te speli și toate lucrurile din casă ascund zilnic, peste 300.000 de bacterii. Iată cât de grav te poți îmbolnăvi în propria casă!
Otite și nevralgii de la aparatul de aer condiționt
Indiferent de anotimp, aparatul de aer condiționat poate fi o sursă de germeni care-ți crează mari probleme de sănătate. Dacă îl folosești fără să-i cureți filtrele de aer, o dată pe lună, riști să iei un bacil periculos care cauzează legioneloza sau pneumopatia acută gravă, afecțiune manifestată prin astenie, tuse uscată, febră, dureri puternice de cap, dureri musculare și abdominale. În forme severe, boala poate provoca decesul. Dacă aripioarele aparatului, fie ele și curățate de un tehnician, sunt poziționate în așa fel încât să permită aerului să-ți bată în cap, poți să faci otită sau nevralgie.
Astm bronșic de la praful din covoare
Desigur, este extrem de util să ții gresia și parchetul acoperite cu covoare. Însă, dacă nu aspiri frecvent și nu aerisești bine casa, praful care se infiltrează în covoare, în tapițerie, în perne, în draperii și în saltele îți poate declanșa astmul bronșic. Tusea și respirația șuierătoare sunt primele semne că nu-ți îngrijești casa în mod adecvat. Praful îți irită mucoasa nazală și în scurt timp faci rinoree. Nu este exclus să te confrunți și cu alergii. Pe piele pot să-ți apară leziuni. Conform statisticilor, peste 40% dintre alergii sunt cauzate de acarieni. Copiii sunt cei mai vulnerabili.
Pneumonie de la pereții mucegăiți
Umiditatea excesivă permite apariția mucegaiului pe pereți. O altă amenințare asupra sănătății. Cu timpul, sporii se pot acumula în mobilă și în dulapurile cu îmbrăcăminte și încălțăminte. Plămânii sunt cei mai afectați de igrasia toxică din casă. Iar cea mai problematică afecțiune este pneumonia care poate duce la deces. Pentru a evita îmbolnăvirea, izolează pereții, pune termopane și montează dezumidificatoare în spațiile cu umiditate mare.
Infecții ale pielii, de la cada de baie
Pare greu de crezut, dar 90% din microbii pe care îi îndepărtezi după ce te speli, rămân pe suprafața căzii de baie. Spre deosebire de vasul de toaletă care este spălat bine de fluxul de apă, cada constituie unul din locurile cele mai periculoase pentru sănătate. De asemenea, pe podeaua din baie trăiesc peste 160.000 de microorganisme. După o binemeritată relaxare în cada cu spumă, te poți trezi cu pitiriazis, dermatită sau orice infecție a pielii.
Enterocolită de la bucătărie
Fără nicio îndoială, cea mai curată încăpere a locuinței trebuie să fie bucătăria. Aici curățenia trebuie să domnească întotdeauna. Mai ales că, potrivit cercetărilor, pe fiecare centimetru pătrat al încăperii există peste 1.500 de microorganisme. Enterocolita, o infecție a tractului digestiv caracterizată prin diaree însoțită uneori de greață, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane și, evident, alterarea stării generale de sănătate, este doar una din afecțiunile pe care riști să le iei din bucătăria neîngrijită.
Mami, copilul este cel mai expus îmbolnăvirilor!
Situația este și mai alarmantă la copiii. Ei sunt mult mai expuși alergiilor și infecțiilor în casă. Pe lângă microbii cu care iau contact direct din spațiile amintite anterior, ei sunt vânați și de alte pericole. De pildă, pe jucăriile de platisc se află peste 575 de bacterii pe centimetru pătrat, pe oliță peste 333 de bacterii pe centimetru pătrat, iar pe scăunelul lui alte peste 333 de bacterii pe centimetru pătrat.
Așa previi problemele de sănătate!
aerisești bine întreaga casă;
aspiri cât mai des și ștergi praful de pe mobilă și tapițerie în fiecare zi;
izolezi pereții;
pui termopane;
amplasezi dezumidificatoare în baie, bucătărie și în toate spațiile cu umiditate crescută;
speli lenjeria săptămânal;
dezinfectezi atent, cu produse speciale, mesele, clanțele ușilor, scaunele, gresia, faianța, vasul de toaletă etc.