De sărbători, poți să te delectezi cu delicii culinare.

Nici n-a trecut mult timp de la Crăciun când ne-am răsfățat cu preparate din carne de porc și a și venit timpul mielului. Mielul îl simbolizează pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru păcatele noastre și a murit răstignit pe cruce, ca un miel nevinovat. El semnifică blândețe, curățire, desăvârșire. Și totuși, carnea de miel și preparatele care se consumă acum, din belșug, sunt greu digerabile și poate afecta sănătatea multor organe. Cum poți să mănânci sănătos de Paști?  

Dr. Mihaela Constantin, specialist în diabet și boli de nutriție, Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec/ Corbeanca

Ouăle roșii, ciorba de miel și drobul de miel, pulpa de miel la cup­tor în vin, pasca sunt nelipsite de pe mesele creștinilor, care se bucură de Învierea Domnului și frumusețea zilelor de Paști. Ce faci dacă ai anumite probleme de sănătate? Cum eviți agravarea lor de sărbători?

Ești bolnav de inimă? Înlocuiește drobul de miel cu cel de ciuperci!

Drobul de ciuperci ar putea înlocui drobul de miel, dacă ești cardiac. Totuși, e bine să știi că nu o bucățică de drob îți afectează sănătatea, ci dacă mănânci o cantitate mare de drob de miel. Poți să găsești alimente înlocuitoare pentru orice preparat, dar dacă mănânci ponderat vei avea parte de toate bunătățile acestei sărbători, fără a fi nevoie să soliciți medicul, pentru că te confrunți cu anumite probleme, cel mai posibil, digestive.

Iată rețeta drobului de ciuperci!

½ kg de ciuperci, 1 ardei gras roșu, 1-2 morcovi, ½ țelină (rădăcină), o pungă de soia granule, 4-5 ouă, sare, piper, o legătură mărar și una de pătrunjel, 3-4 cepe, 3-4 fire de ceapă verde.

Mănâncă cel mult un ou roșu pe zi!

Ouăle roșii nu vor lipsi, nici ele, de pe masa de Paști. Însă, ar fi bine să consumi cel mult patru – cinci ouă pe săptămână, fierte tari. În medie, cam un ou pe zi.

Asociază friptura de miel cu legume!  

 

După tradiție, vede­ta sărbătorilor pascale, este carnea de miel. Ideal ar fi să o înlocuiești cu cea de curcan, pentru că este mult mai sănătoasă. Totuși, dacă nu poți să renunți la carnea de miel, friptura pregătită la cuptor ar fi bine să o asociezi cu legume și salate de crudități. Seara, poți să bei și un pahar de vin roșu. Vă sfătuiesc să serviți cu plăcere din bunătățile de pe masa de Sfintele Paști, dar să  fiți cumpătați la cantități, chiar dacă gustul minunat al acestor preparate vă îmbie la mai mult. Știind că, împreună, conștientizăm riscul și importanța bolii cardiace, am încredere că veți face cele mai bune alegeri pentru masa de Paști. Vă doresc un Paște Fericit! în familie, alături de cei dragi și un iepuraș generos care să vă aducă multă sănătate.