Vântul și frigul tăios fac din iarnă anotimpul cel mai problematic pentru starea noastră de sănătate. Tenul se descuamează pentru că pielea devine aspră și uscată, nasul se înfundă, mâinile și picioarele sunt mai tot timpul reci, spatele acuză dureri mai mult decât în alte perioade ale anului, ritmul inimii este adesea tulburat și întreg organismul își pierde din vitalitate. Terapia cu uleiuri esențiale ameliorează și vindecă nenumărate afecțiuni specifice sezonului rece.

Uleiul de rozmarin

Câteva picături de roz­marin puse într-o lămpiță de aromoterapie, purifică aerul din încăpere. Este indicat în special în tratamentul gripei și răcelilor, a insomniilor și a depresiilor. Utilizat pentru masaje ușoare, relaxează musculatura, îmbunătățește circulația sângelui, decongestionează căile respiratorii, reduce durerea musculară și lombară și alungă stresul. Are efecte benefice asupra părului, ameliorând căderea părului dacă se fac ușoare fricțiuni la rădăcina firului de păr, măcar o dată pe săptămână. Câteva picături puse în apa de baie combat senzația de picioare grele și induc o stare de bine.

Uleiul de lavandă

Este indispensabil în stările de anxietate, insomnii, neliniște interioară și senzație de epuizare. Masajele cu ulei de lavandă relaxează tot corpul, calmează sistemul nervos și ameliorează reumatismul, scăzând în intensitate durerile specifice, până la dispariția lor. Inhalațiile dinainte de culcare au un efect liniștitor, asigurând un somn profund, odihnitor. Aplicat tot extern, acesta dezinfectează rănile și grăbește vindecarea lor.

Uleiul de morcov

Este bogat în antio­xi­danți care ajută la prevenirea și chiar repararea  daunelor pielii produse de vânt, ger, fum, alimentație deficitară sau un mediu dur. Nutrienții săi includ beta-caroten, vitaminele A și E și provitamina A care-i atribuie uleiului din semințe de morcovi proprietatea de a hrăni pielea uscată sau îmbătrânită și poate reduce apariția ridurilor.

Uleiul de gălbenele

Este un recunoscut re­parator și antiinflamator al pielii. Are acțiune cal­mantă, cicatrizantă, epitelizantă, având ca­pa­­citatea de a reduce inflamațiile și iritațiile. Aplicat extern, prin masaje, uleiul de gălbenele îmbunătățește cir­culația sanguină, reglează temperatura corpului, tratează cu succes rănile, vânătăile, vasele de sânge de la suprafața pielii, vindecă iritațiile, întârzie procesul de îmbătrânire a pielii, ține ridurile la distanță și revitalizează pielea uscată. Două-trei picături puse în lampa de aromaterapie împrospătează aerul din casă, induce o stare calmă și îmbunătățește respirația.

Uleiul de arbore de ceai

Are virtuți incontestabile, dovedite științific. Uleiul de arbore de ceai acționează eficient împotriva infecțiilor bacteriene, virale și fungice, fiind un bun adjuvant în gripă și răceală. De altfel, acesta este considerat unul dintre cele mai neiritabile uleiuri antiseptice.

spa

Mihaela Jara, fondator al unei companii de produse naturale: “Uleiul nu se reține în organism și nu lasă urme de toxine.”

Spre deosebire de chimicale, uleiurile esențiale nu se rețin în organism și nu lasă urme de toxine. Experiența mea de-a lungul timpului cu oameni cu diferite probleme de sănătate este una personală și nu am lăsat nimic la voia întâmplării. Principiul de bază este natura, ca principiu călăuzitor în producerea de uleiuri esențiale, acestea fiind extrase din diverse părți ale anumitor plante (frunze, flori, semințe, fructe, rădăcini, muguri) care conțin ingrediente active. De exemplu, în tratarea cuperozei (n.r. – spargerea vaselor de sânge în obraji cauzată de fragilitatea acestora pe fond de stres, tulburări hormonale sau din cauza condițiilor climatologice), un ulei recomandat este cel de jojoba, în combinație cu vitamina E, pentru că are o consistența asemănătoare cu cea a sebumului. Ca demachiant, se poate folosi la fel de bine uleiul de cocos”, explică Mihaela Jarai, fondator al unei companii de produse naturale.