Din respect și grijă față de vârstnici
Pentru cei nepăsători la necazurile aproapelui, bătrânețea e un amurg. Pentru ignoranți, ea e o iarnă. Pentru cei înțelepți, vârsta înaintată e vremea secerișului. A recoltei. Istoria vieții lor nu e numai memoria timpului trăit, ci argumentele existenței noastre. Ale fiecărei generații. Din păcate, realitatea prezentului arată că vârstnicii noștri trăiesc sub ascuțișul unor ani grei. Sunt vremuri care nu și-au găsit încă mecanismele datorate lor pentru un trai decent. Dar, există oameni care nu se lasă încovoiați de birocrația nepăsătoare a sistemului. Și pun la punct, pas cu pas, modalități de îndreptare a lucrurilor. Un astfel de exemplu e Mihai Dumitrache, domneștean din tată-n fiu.
Personajul nostru e unul dintre cei care știu în amănunt nevoile reale ale pensionarilor din Ilfov. Vârsta lui? 78 de ani. Născut și crescut la Domnești. E locul său, cuvenit de drept. Altul mai bun, nici că se putea. Iar prin tot ce face acum dovedește că „recolta“ a tot ce a înțeles din viață e pentrtu comunitatea căreia îi aparține. Și tot ce face se adună din sinceritate, grijă și efort. E președintele ales al Consiliului Persoanelor Vârstnice, din județul Ilfov.
Repere de viață
Mihai Dumitrache e un pensionar care a trăit istoria unor vremuri tulburi. Din ele a înțeles că stând locului, fără să faci nimic pentru tine și ceilalți, nu e o soluție. De la stăbunicii și părinții lui – oameni harnici și gospodari respectați ai Domneștiului – a învățat că priceperea și acțiunea sunt motoare care îți propulsează viața. A făcut școala primară în comună, apoi liceul la București. A intrat la Facultatea de Electronică și Telecomunicații, în paralel cu munca de tehnician în telefonie. Așa a ajuns că organizeze activitatea a sute de oameni din subordine, fie că s-a aflat la Palatul Telefoanelor, fie că a răspuns de zone întinse din teritoriul județului, sau la Romtelecom. În vremurile roșii, n-a catadixit să fie membru de partid. N-a vrut și pace bună.
Între pensionari – organizare și fapte
La 1 iulie 1998 s-a pensionat. De mai mulți ani e președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, din Ilfov, creat în urmă cu 14 ani, alături de alte județe. Toate sunt integrate în sistemul Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice (CNPV), coordonat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
Acesta e sistemul unde toate nevoile urgente acestei categorii de oameni trebuie să își capete rezolvarea. Iar realitățile la zi e știut că au un mare grad de dificultate. Ajutorarea vârstnicilor și a pensionarilor e principalul efort al celor care cunosc situația de fapt și se organizează pentru ameliorarea ei.
Griji urgente
L-am cunoscut pe Mihai Dumitrache la primăria din Domnești. Am vorbit mult. Mesajul prioritar al dialogului nostru a fost dat de tot ce întreprind, în primul rând, oameni ca el, sprijiniți de autoritățile locale și județene.
Medicamentele pentru pensionari se află între primele locuri. Fie că sunt compensate, fie că nu. Din păcate, sunt perioade în care ele nu se află la dispoziția bolnavilor. Cum au fost cele pentru tratarea cancerului. Apoi au apărut.
Veșnica problemă a medicamentelor
„Vrem să creștem lista celor compensate. Apoi prezența unor farmacii în comunele județului. O singură comună de aici, nu are o asemenea unitate. Ce facem să îndreptăm lucrurile? Cerem ajutorul primăriei, presăm la toate nivelele. Dar și la Consiliul Național. Nu lăsăm lucrurile să doarmă. Demersurile noastre sunt continue. E o muncă de informare, apoi de organizare a eforturilor personale și ale organismelor statului“, spune Mihai Dumitrache.
Există aproape în fiecare comună și oraș ale județului câte un delegat, care știe situația concretă, a fiecărui loc de care răspunde. Interlocutorul nostru face parte și din Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate, Ilfov. O altă legătură, fructificată cât se poate de intens.
Casa de Ajutor Reciproc (CAR)
Unitatea de la Buftea e prima dintre toate unitățile de profil, din țară, la încasări. Județul are înscriși peste 8.000 de membri, ai acestui sistem de împrumut. La Domnești sunt cam 700 de membri cotizanți.
Mihai Dumitrache afirmă: „E singura noastră modalitate de a-i ajuta material pe oameni. Iar regulile lui sunt stricte și trebuie respectate întocmai. Prin acest sistem le acordăm ajutoare de Paști sau de Crăciun. Și în multe alte ocazii.
Restituirea la termene a ratelor pentru împrumutul acordat e prioritară. Dacă beneficiarul nu o face el va plăti mai mult, pentru că intră în acțiune decizia judecătorească. Și nimeni nu vrea asta. Sprijinul celor care se împrumută e principala preocupare.
Marea problemă – banii
Problemele bugetare ale priorităților guvernului sunt cele care își pun amprenta pe situația generală dificilă, a persoanelor vârstnice.
E adevărat că, recent, a crescut punctul de pensie. Dar știm cu toții că nu atât cât ar trebui. El e 43,2 și ar fi trebuit să fie de 45 %, din salariul mediu brut pe economie. „Nu sunt alte posibilități“, li se răspunde pensionarilor, mereu.
Ajutorul primăriilor – esențial
Pelerinajele la mănăstirile din Moldova au fost extrem de apreciate de vârstnicii ilfoveni. E cazul primăriei din Buftea. Ultima excursie a fost pe 1 octombrie, la Suceava, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. 54 de pensionari au participat la acest periplu. Primăria a asigurat transportul.
„De regulă, plățile pentu unele evenimente pe care le organizăm sunt făcute prin intermediul CAR. Un alt exemplu e primăria din Domnești. La aniversarea acelei zile, pensionarii au fost invitați la o masă festivă, însoțită de un frumos program artistic, eveniment gratuit, extrem de apreciat de sărbătoriți. Mai adăugați la astea și pachetele cu ajutoare alimentare, venite prin intermediul UE, sau sprijinul concret dat însănătoșirii unor bolnavi, prin intermediul filialei noastre, a Crucii Roșii“, încheie Mihai Dumitrache.