Luna martie vine cu un nou tur ghidat Harta senzorială a Bucureştiului. Turiştii interesaţi vor vizita case din cartierele Armenesc şi Cotroceni. Obiectivele au legătură cu evenimente istorice – de la Revoluţia din 1848, la Mica Unire din 1859 şi la Marea Unire din 1918, trecând prin cele două războaie mondiale.
Din cartierele de la periferie și până în centrul orașului Harta Senzorială a Bucureștiului descoperă clădiri pe lângă care locuitorii orașului trec, în goana cotidiană, fără să le acorde mare atenție și astfel fără să le cunoască istoria.
Folosind actori, invitați speciali legați de casele respective și instalații video și audio, Harta Senzorială a Bucureștiului activează straturile vizuale, auditive, olfactive și tactile ale unor case cu un trecut bogat și interesant, care merită cunoscut.
Plecând de la conceptul curatoarei de artele spectacolului Cristina Modreanu, echipa proiectului a lucrat colaborativ pentru fiecare stație a turului ghidat, care e bazat pe documentare extensivă și interviuri cu oamenii care au trăit sau trăiesc acum în casele alese. Scopul pe termen lung este alcătuirea unei hărți performative a Bucureștiului creată din poveștile pe care oamenii le au de spus despre viața lor în acest oraș.
Case celebre și istoria presei românești
Casele din acest tur au fost locuite cândva de scriitori importanţi, studiaţi în școală, precum Liviu Rebreanu, George Bacovia sau Tudor Mușatescu. Turul îşi propune să „îi coboare din manuale“ şi să ni „prezente așa cum erau în viaţa de zi cu zi“.
Un alt punct de atracţie are legătură cu istoria presei româneşti. Pentru prima dată două dintre tururi vor fi destinate în special copiilor.
Tururile Harta senzorială a Bucureştiului # 2 vor avea loc în zilele de 2,3,4,5, respectiv 15,16,18 şi 19 martie, cu începere de la ora 19.00. Participarea la tururi este gratuită. Mai multye informaţii pe site-ul organizaţiei.