Un tablou pictat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut cu 3,75 milioane de euro la licitație în Marea Britanie.

Tabloul scos la licitație de Sotheby’s, a fost vândut cu 3,2 milioane de lire sterline, puțin peste prețul estimat al lucrării, de 2-3 milioane de lire, adică aproape 3,75 milioane de euro.

Tabloul „Autoportret ca Charles Darwin” are mai bine de doi metri înalțime și tot atât lățime și este  executat în tehnica uleiului pe pânză. A fost realizat în 2011 și provine de la casa de licitație de la Haunch of Venison, din Londra, unde a fost și expus între septembrie și octombrie 2011.

Reprezentanții casei de licitație au explicat de ce suma tabloului a fost atât de mare:

„Self portrait as Charles Darwin” marchează o piatră de hotar în portofoliul lui Ghenie. Creată în 2011, aceasta e prima apariție a lui Darwin în lucrările lui Ghenie: un focus tematic ce a alimentat aclamata căutare de identitate ca subiect pentru vicisitudinile întunecate ale istoriei secolului XX. Este prima într-o importantă și substanțială serie de autoportrete executate sub aspectul tatălui științei biologiei moderne. O inspecție atentă a „Self portrait as Charles Darwin” arată că autorul, descris așezat în fotoliul său, poartă de fapt o mască: aici Ghenie poartă literal aparența lui Darwin (…) În multe privințe, subiectul acestui tablou e focusul predominant al carierei lui Ghenie: Darwin este figura în jurul căreia artistul triangulează cei mai problematici indivizi ai secolului XX. Cu opresiunea din timpul celui de-al doilea război mondial încă rezonând, personajele și evenimentele războiului erau pre-cunoscute de orice copil ce creștea în blocul sovietic. Astăzi, acest fundal politic însumează însăși esența muncii lui Ghenie. Self portrait as Charles Darwin este deci o compoziție extraordinară a istoriei și persoanei.

În timp ce descrie un fotoliu modernist ce nu are locul în descrierile contemporane ale omului de știință evoluționist, timpul, locul și identitatea sunt  comprimate în machiajul genetic al acestei picturi. (…) Într-o coliziune fantastică de identitate și reflecție filosofică, Self portrait as Charles Darwin oferă o privire puternică în interiorul percepției artistului despre sine și umanitate în interiorul problematicului arc al istoriei moderne”.