La Grădinița „Rița Gărgărița”, din Brănești, în timp ce asistam la serbarea de sfârșit de an a prichindeilor din grupa mare „Albinuțe hărnicuțe”, am aflat despre un proiect inedit, care a prins viață în această unitate de învățământ preșcolar. El are în vedere terapia psihologică a anxietăților specifice copilăriei

„Vinovate” de acest proiect sunt trei cadre didactice din Brănești: profesoarele Doina Marin și Adriana Enache și educatoarea Cristina Zamfir. Despre ce este vorba? Despre o carte. Dar nu o carte oarecare, ci una cu povești…terapeutice! Titlul ei? „Cu carte ajungi departe!” Ea este rodul unei colaborări între Grădinița „Rița Gărgărița”, Casa Corpului Didactic și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională. 

De ce povești terapeutice?

Despre acest demers ne-au povestit două dintre autoare, Doina Marin și Adriana Enache. „Poveștile terapeutice vin în ajutorul copiilor, îi ajută să se înțelegă pe sine, să se elibereze de anxietățile acumulate, de tensiuni și emoții și să realizeze comunicarea și integrarea socială. Ele au un mesaj pentru fiecare copil în parte, care ar trebui să-i vindece pe copii de diferite frici, cum ar fi teama de întuneric, de abandon sau de Bau-Bau. Poveștile au fost scrise atât de noi, cât și de părinți și se adresează fiecărui copil din grădiniță,  dar nu numai lor. Ea este destinată tuturor copiilor dornici de dezvoltare, de nevoia de cunoaștere și învățare. Grădinița asigură copiilor un cadru social și o securitate fizică psihică și afectivă, în care ei cresc și se dezvoltă armonios. Din acest mediu au izvorât poveștile din această carte, o carte de suflet, care merită citită și prețuită”, ne-a precizat Adriana Enache.

La rândul său, prof. Doina Marin ne-a povestit despre experiențele pe care le-a încercat în ultimii trei ani: „A fost o generație deosebită de copii, de care sunt mândră și cu care am realizat, pe parcursul acestor 3 ani, două cărți, pe care acești copii le vor primi cadou, drept recompensă pentru munca lor. Îmi va fi foarte greu să mă despart de ei. Am beneficiat de sprijinul primarului comunei, Nicu Cismaru, care a susținut tipărirea acestei cărți.”


Prof. Adriana Enache și prof. Doina Marin în mijlocul „albinuțelor hărnicuțe”