Prima unitate dotată cu aparatură de ultimă generație, care face posibilă tratarea cu succes a pacienților cu arsuri extrem de grave, din România, a fost inaugurată joi, 9 aprilie, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. 

“În 2012, profesorul Lascăr spunea că aveam clădirea finalizată, dar nu existau dotări. De acum, pacienții vor avea cele mai bune condiții la Spitalul Floreasca. Este o in­vestiție importantă, deoarece începerea tratamentului de specialitate pentru pacienții cu arsuri pe mai mult de 50 la sută din suprafața corporală, în primele opt ore, este un element esențial, care influențează semnificativ prognosticul”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, prezent la inaugurare. În cadrul Unității, vor fi internați doar pa­cienții cu suprafața corporală arsă mai mare de 50 la sută, cu o gravitate deosebită. Aceasta cuprinde 6 paturi, un bloc operator complet utilat, aer condiționat biologic pentru tot spațiul, dar și o cameră hyperbarică, unică în țară.

 

“Aceasta este unică în țară. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează și este introdus într-un modul, care seamănă cu unul spațial. Este închis etanș, iar în interior se realizează o presiune crescută a oxigenului, ceea ce permite oxigenarea țesuturilor fără a mai fi necesară oxigenarea pe cale sanguină și respiratorie, adică oxigenul pătrunde în țesuturi prin tegumente, având o concentrație și o presiune mult mai mare. Este una din procedurile terapeutice care ne ajută să scurtăm perioada de vindecare, mai ales în cazul arsurilor cu profunzime mare”, a explicat prof. dr. Ioan Lascăr, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Clinic de Urgență. Clădirea a fost construită de Primăria Sectorului 1 a Capitalei, iar dotarea cu echipamente medicale a fost asigurată de Ministerul Sănătății care, începând din anul 2012, a alocat spitalului aproximativ 4,2 milioane de euro. Alți 89.000 de euro au fost primiți din sponsorizări.