Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, a anunţat Comitetul Nobel norvegian. „UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland. Preşedintele Parlamentului European s-a declarat „emoţionat” şi „onorat” la decernarea premiului. 

„Este o distincţie care ar fi trebuit acordată de mult timp”, consideră Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei „Robert Schuman”, de la numele politicianului francez autor al actului de naştere al proiectului, prin declaraţia din 1950. 

Proiectul european „a adus linişte unui continent obişnuit cu războaiele, ale căror orori au culminat în secolul al XX-lea cu două din cele mai aspre ideologii totalitare şi două din cele mai groaznice conflicte mondiale”, aminteşte el. 

UE mai este campioană în ceea ce priveşte ajutorul umanitar şi susţinerea pentru dezvoltare, având un rol de frunte şi în lupta împotriva încălzirii climatice. Ea încearcă de asemenea să joace un rol de conciliere pe plan diplomatic, ca de exemplu în cadrul negocierilor privitoare la domeniul nuclear iranian.