Corespondenţă din Franţa de- Cristina Bunea

În Franţa, imediat ce se intră în noul an, încep ceremoniile de urări din partea primarilor în toate satele, comunele şi oraşele ţării. Ceremonia de urări o face şi preşedintele ţării pentru miniştrii din cabinetul său.

„Primarul satelor Puits et Nuisement, Gérard Baronnier, vă invită vineri, 11 ianuarie, al orele 18.30 în sala de festivităţi pentru a participa la ceremonia de urări, urmată de galeta regilor şi paharul de prietenie” – suna invitaţia pe care am primit-o aici, la locuinţa din Franţa.

În faţa a circa 100 de locuitori din cele două sate aflat la distanţă de 1,5 km, comitetul de ceremonie alcătuit din primarul Gérard Baronnier, viceprimarul Didier Baronnier, primarul comunei alăturate a cărei sală de festivităţi a fost închiriată, primarul comunei Vendeuvre-sur-Barse, locuitor al satului Nuisement şi fost primar aici şi alături de reprezentantul Comunităţii comunelor din Aube (departamentul unde se află satele Puits et Nuisement) s-a aliniat pentru urări.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut primarului Gérard Baronnier care a început prin a ura bun venit noilor locuitori care, prin mutarea lor, au ridicat cifra de locuitori din cele două sate la 209 persoane. Apoi, primarul a oferit informaţii despre starea civilă a anului 2012, cu naşteri (2), căsătorii (una) şi decese (o persoană).

Primarul a mulţumit cetăţenilor pentru efortul depus în anul trecut pentru ca satele să fie curate şi mai ales cu toate taxele plătite la timp. Gérard Baronnier şi-a încheiat spiciul urând locuitorilor sănătate şi cele mai alese gânduri pentru anul 2013.

A urmat la cuvânt primarul Claude Ruelle, primarul comunei Vendeuvre-sur-Barse şi locuitor al satului Nuisement. Claude Ruelle a mulţumit locuitorilor din cele două sate pentru faptul că datorită lor comuna Vendeuvre-sur-Barse poate rezista prin faptul că tot ceea ce înseamnă comerţ există aici iar în cele două sate nu există magazin de pâine sau altceva. Apoi, primarul a spus asistenţei că, din păcate, anul 2013 va fi şi mai greu pentru viaţa de zi cu zi a francezilor şi a făcut apel la solidaritate şi întrajutorare între vecini. 

După aceste două discursuri a fost dat startul la prăjitură şi, mai ales, la paharul de prietenie, adică şampanie.

În timpul celor două ore cât lumea a stat la sala de festivităţi, toata lumea s-a pupat cu toată lumea, locuitorii şi-au adresat reciproc urări de bine pentru noul an şi au ciocnit un pahar de şampanie. Un pahar? A curs destulă şampanie, doar suntem în zona producătoare a lumii…