Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, își continuă creșterea puternică: a ajuns la 1,46%. În urmă cu două săptămâni Robor era sub 1%. Creșterea Robor face ca o persoană care are un credit de 100.000 de lei să plătească lunar cu 40 de lei mai mult față de acum două săptămâni.
Pentru cei care au făcut un împrumut la bancă în urmă cu un an, de pildă, rata lunară va creşte cu 7 procente, potrivit Stirileprotv.ro
Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat astăzi până la 1,46% pe an, de la 1,25% anunțat ieri, depășind în doar trei zile nivelul de 1,11%, care oricum era cel maxim de la începutul anului trecut. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei, potrivit Profit.ro.
În același timp, Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a urcat acum de la 1,23% (în urmă cu trei zile) și 1,35% (ieri) la 1,57%. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat.
Claudiu Cazacu, analist economic: “Evoluţia ROBOR-ului este neaşteptată, chiar dacă vine în direcţia trendului anterior şi un trend pe care observatorii îl anticipează de multă vreme, viteza de variaţie este cu adevărat surprinzătoare”
Consilierul lui Isărescu: “Ne apropiem de o nouă criză”
Creşterea indicelui ROBOR se va simţi direct în ratele celor care au credite în lei cu dobânda variabilă.
Irina Chiţu, analist financiar: ″În contractele de credit la fiecare 3 luni se actualizează acest indice, la fiecare în funcţie de când a semnat contractul. Dacă de exemplu pentru o persoană care a luat creditul anul trecut în septembrie, când ROBOR era la minime istorice , 0,68 la sută, avea o rată de 910 lei la un credit prima casă luat pe 30 de ani, acum plăteşte deja cu 70 de lei mai mult. Estimările sunt de creștere a ROBOR până 2 la sută anul viitor, adică ar plăti în loc de 910 lei rată 1074 de lei rată.”
Claudiu Cazacu, analist economic: “Noi vedem dobânzile la începutul anului viitor, în prima jumătate a anului, în prima jumătate a intervalului 1,5-2 la sută, şi depăşind acest nivel de 2 la sută, mergând spre 2,5 la sută în a două jumătate a anului viitor., scrie Stirileprotv.ro.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că indicele RoBor este la nivelul celui din 2015, când au fost și cele mai multe credite în lei luate de români.
„Majoritatea creditelor s-au luat înainte de 2015, iar în 2016 și 2017, indicele a fost mai scăzut. Au fost 2 ani în care am ajunt dobânzi la nivel record redus. Acum Robor a ajuns la același nivel cu cel din 2015. Românii cu credite în lei vor plăti rate cu câțiva zeci de lei în plus, rate mai mari față de cele pe care le plăteau anul trecut, dar dacă au credite mai vechi, nu au depășit acel nivel din 2015”, a declarat la Europa FM, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Și ratele la creditele ipotecare sunt mai mari: indicele Robor la 6 luni – indicator utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare – a urcat de la 1,23% (în urmă cu două zile) la 1,35%.