Prevederile noului Cod Fiscal vor aduce poveri fiscale sporite pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care riscă să pună afacerile acestora pe butuci.
În anul 2016, comparativ cu obligațiile de plată ale unei PFA pentru anul 2015, se observă introducerea obligatorie a contribuției individuale la pensii, în procent de 10,5% din venitul net realizat de o persoană. Această contribuție este limitată superior la un plafon anual de egal cu de 5 ori salariul mediu pe economie x 12 luni. Această contribuție se plătește chiar dacă persoana fizică autorizată este salariată la un angajator. Dacă PFA dorește să beneficieze de pensie întreagă, opțional achită și contribuția de 15,8%, contribuția angajatorului. Codul fiscal din 2015 nu prevedea aceste noi contribuții în cazul unei PFA care era și salariat.
Baza de calcul a contribuției la pensii, decisă de PFA
Până anul trecut, PFA datora contribuția la pensii dacă veniturile realizate din profesii/activități independente erau singurele sale venituri, așa cum, de altfel, este normal. De anul acesta, baza de calcul a contribuției la pensii este decisă de persoana fizică și aceasta nu poate să fie mai mică decât 35% din salariul mediu pe economie și nici mai mare de 5 ori salariul mediu pe economie.
Celelalte două impozite se păstrează, respectiv rămâne impozitul pe venitul net în procent de 16% și contribuția individuală la sănătate în procent de 5,5%, neplafonat, urmând aceeași procedură declarativă și de plată prezentată anterior.
În concluzie, impozitele datorate în anul 2016 de o persoană fizică autorizată sunt: impozitul pe venit 16%; contribuția la sănătate de 5,5%; contribuția la pensii de 10,5%, plafonată superior la valoarea de 5 ori salariul mediu x 12 luni, contribuție ce nu asigură stagiul complet de cotizare la pensii. În ultimul caz, dacă PFA dorește un stagiu întreg de cotizare la pensii mai achită și procentul de 15,8%.