Asigură-ţi locuinţa împotriva dezastrelor!

Legea asigurării obligatorii a locuințelor împotriva dezastrelor are noi norme de aplicabilitate. Deși, legea a fost modificată din luna iulie, abia de marți, 20 august, au intrat în vigoare noile norme. Jurnalul de Ilfov îți prezintă, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre asigurarea obligatorie a locuinței! 

Legea nr. 260/2008 prevede asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alu­necărilor de teren și inundațiilor. Potrivit noilor modificări legislative, polița PAD (Pool-ul de Asigurare Împotriva De­zastrelor Naturale) o poți procura acum nu numai de la firmele PAID ci și de la societățile de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă. Ca o noutate, a fost introdus certificatul de asigurare. Acesta este un document care atestă existența unei polițe de asigurare obligatorie PAD pentru locuința asigurată și se eliberează împreună cu polița PAD. Odată obținut acest certificat, poți fi sigur că n-ai ­luat țeapă la achiziționarea poliței. Actul în sine îți conferă siguranța că polița este în conformitate cu legislația în vigoare. Cu el poți dovedit că ți-ai asigurat casa. 

 Cu 20 de euro îți asiguri casa timp de un an 

E bine să știi că polița de asigurare este valabilă 12 luni de la data emiterii ei. Documentul se reînnoiește. Înainte de expirarea perioadei de valabilitate trebuie să te prezinți din nou la societatea contractantă să închei un alt contract de asigurare a locuinței. Dacă vinzi sau cumperi o casă asigurată deja, polița este valabilă până la data expirării. Polița PAD te obligă să scoți din buzunar 10 sau 20 de euro. Costul asigurării variază în funcție de materialul din care este construită locuința. Dacă ai o casă construită din cărămidă nearsă sau orice mate­rial nesupus unui tratament termic și/sau chimic vei achita câte 10 euro în fiecare an. Pentru o locuință din cărămidă, beton armat, sau orice material rezultat în urma unui tratament termic și/sau chimic plătești 20 de euro pe an.   

  În caz de calamitate, primești despăgubiri de maximum 20.000 de euro 

Suma pe care o datorezi la încheierea poliței îți asigură o bună parte din daune în cazul unei calamități. În baza acestui document, la nevoie vei beneficia de o despăgubire maximă de 10.000 de euro dacă ai achitat 10 euro pe an, respectiv 20.000 de euro pentru plata a 20 de euro anual.

Iată ce date trebuie să cuprindă polița de asigurare!

– numele și prenumele/denumirea, adresa completă a locuinței, CNP/CUI, telefon; polița trebuie să includă informații cu privire la identificarea asiguratului, contractantului și a beneficiarului; 

– denumirea asiguratorului autorizat care a eliberat PAD în numele și contul PAID;

– tipul locuinței; 

– riscurile pe care le acoperă asigurarea prin contract;

– banii care constituie daunele obligatorii în caz de calamitate pentru locuința asigurată;

– identificarea actelor normative care prevăd drepturile și obligațiile părților contractante; 

– data emiterii poliței și perioada de valabilitate a acesteia;

– semnăturile asiguratului, contractantului și beneficiarului.