Anual, peste un milion de oameni din lumea întreagă află că se confruntă cu o infecție cu transmitere sexuală, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. În condițiile în care unele dintre ele nu au mereu simptomatologie care să trimită persoana afectată la medic și nici nu beneficiază de tratament în vederea vindecării, este important să fim informați cu privire la viața sexuală și riscurile ei. De aceea, continuăm seria materialelor informative și educative în acest sens. Iată ce ne spune Alexandru Daniel Scorleanu, expert în educație medicală în cadrul unei clinici din București!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 641, ediția print

Așadar, putem avea relații sexuale frumoase și sănătoase, care să ne ofere bucurie și satisfacție, indiferent dacă ne aflăm într-o relație de cuplu care durează de foarte mult timp sau dacă este una pasageră. Condiția principală este să construim totul pe baza respectului reciproc și să nu facem presiuni asupra partenerului ca să se angajeze în acțiuni pe care nu și le dorește. Să nu uităm că, un comportament iresponsabil în această direcție poate fi urmat de apariția unor probleme de sănătate severe. În ediția de săptămâna aceasta prezentăm încă două dintre bolile cu transmitere sexuală cel mai des întâlnite și anume, sifilisul și HIV-ul. Ce trebuie să știm despre aceste infecții, cum se manifestă acestea, cum le tratăm și mai ales, cum reducem riscul de a le contracta?

Sifilisul

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală care poate cauza probleme grave de sănătate fară tratament. Infecția se dezvoltă în etape (primară, secundară, latentă și terțiară). Fiecare etapă poate avea semne și simptome diferite. Cum se transmite? Infecția se transmite prin contact sexual neprotejat (vaginal, oral sau anal), prin contact direct cu leziunile (șancru) produse de apariția acestei infecții sau prin contact cu sângele infectat. Sifilisul se poate răspândi de la o mama la făt în timpul sarcinii/ nașterii. Cum pot reduce riscul de a face sifilis? Singura modalitate de a evita complet bolile cu transmitere sexuală este să nu existe sex vaginal, anal sau oral, fară utilizarea prezervativului. Prezervativele previn răspândirea sifilisului prin prevenirea contactului cu o rană. Uneori, rănile apar în zone care nu sunt acoperite de prezervativ. Contactul cu aceste răni poate transmite în continuare sifilisul.

Semne care trebuie să ne trimită la medic

Există patru stadii de sifilis (primar, secundar, latent și terțiar). Fiecare etapă are semne și simptome diferite. În timpul primei etape (primare) a sifilisului, este posibil să observați o rană numita șancru sifilitic. Leziunea este locul în care sifilisul a intrat în corpul tău. Aceste răni apar de obicei în/pe sau în jurul penisului, vaginului, anusului, gurii. Rănile sunt de obicei (dar nu întotdeauna) ferme, rotunde și nedureroase. Deoarece rana este nedureroasă, este posibil să nu o observați. De obicei, rana durează între 3 și 6 săptămâni și se vindecă indiferent dacă primiți sau nu tratament. În timpul etapei secundare, este posibil să aveți manifestări cutaneo –mucoase. Această etapă începe de obicei cu o erupție pe una sau mai multe zone ale corpului. Erupția cutanată poate apărea atunci când rana primară se vindecă sau la câteva săptămâni după ce rana s-a vindecat. Erupția poate fi situată pe diferite zone ale corpului. De obicei, erupția nu este dureroasă sau însoțită de prurit (mâncărime) și uneori este atât de slaba încât nu o veți observa. Alte simptome pot include: febră, inflamarea ganglionilor limfatici, durere în gât, căderea părului, dureri de cap, pierderea în greutate, dureri musculare, oboseală. Simptomele din această etapă vor dispărea indiferent dacă primiți sau nu tratament. Fără tratamentul potrivit, infecția dumneavoastră se va muta la stadiile latente și, eventual, terțiare ale sifilisului. Stadiul latent al sifilisului este o perioadă în care nu există semne sau simptome vizibile. Fără tratament, puteți continua să aveți sifilis în organism ani de zile. Majoritatea persoanelor cu sifilis netratat nu dezvoltă sifilis terțiar. Cu toate acestea, atunci când se întâmplă, poate afecta multe organe. Acestea includ inima și vasele de sânge, creierul și sistemul nervos. Sifilisul terțiar este foarte grav și va apărea la 10-30 de ani de la începerea infecției. În sifilisul terțiar, boala v-a afecta organele interne și poate duce la moarte. Există tratament pentru sifilis? Da, sifilisul se poate vindeca cu antibioticele potrivite recomandate de medic. Cu toate acestea, este posibil ca tratamentul să nu anuleze daunele pe care le poate provoca infecția.

Virusul HIV. Gravida poate transmite infecția fătului

HIV-ul sau virusul imunodeficienței umane este un virus care dăunează celulelor sistemului imunitar și slăbește capacitatea de a lupta împotrivă infecțiilor și bolilor de zi cu zi. Virusul poate fi contractat prin contact sexual neprotejat, reutilizarea sau sterilizarea inadecvată a echipamentelor medicale, în special a seringilor și acelor în instituțiile medicale, transfuzia de sânge și produse din sânge nescreenizate, consumul de droguri injectabile prin partajarea echipamentului de injectare, virusul poate fi transmis de mamă la copil, în timpul sarcinii/nașterii, practici sexuale care duc la expunerea la sânge, secreții vaginale, spermă. HIV-ul nu se răspândește prin, alimente, apă sau contact obișnuit, cum ar fi îmbrățișarea, sărutul și împărțirea alimentelor sau băuturii cu o persoană infectată.

Cum știm sigur că este HIV și nu o infecție respiratorie?

Majoritatea oamenilor se confruntă cu simptome asemănătoare gripei la 2 până la 6 săptămâni după infectarea cu HIV. După dispariția acestor simptome, este posibil ca HIV să nu provoace niciun simptom timp de mulți ani, deși virusul continuă să vă afecteze sistemul imunitar. Singura modalitate de a afla dacă aveți HIV este să vă faceți un test HIV. Este posibil ca testele HIV pozitive și negative să fie repetate la 1 până la 3 luni după expunerea potențială la infecția cu HIV (aceasta este cunoscută sub numele de perioada fereastra). Dacă primul dumneavoastră test sugerează că aveți HIV, va trebui efectuat un alt test de sânge pentru a confirma rezultatul. Dacă și acest test este pozitiv, veți fi îndrumat către o clinica de specialitate HIV pentru mai multe teste și pentru o discuție despre opțiunile de tratament. Medicamentul anti-HIV de urgentă numit profilaxie post-expunere (PEP) va poate împiedica să vă infectați dacă începeți în decurs de 72 de ore de la posibila expunere la virus se recomandă să îl începeți cât mai curând posibil, ideal în 24 de ore.

Atenție! Infecția nu are vindecare

Există tratament pentru infecția HIV? Există tratament antiviral, care are rolul doar de a ține boala sub control, însă nu există tratament care să vindece infecția cu HIV. Medicamentele antiretrovirale sunt utilizate pentru tratarea HIV. Ele funcționează prin oprirea reproducerii virusului în organism, permițând sistemului imunitar să se repare singur și prevenind daune ulterioare. Majoritatea persoanelor cu HIV li se recomandă o combinație de medicamente antiretrovirale ( 3 sau chiar 4). Este vital ca acestea să fie luate în fiecare zi, conform recomandărilor medicului dumneavoastră. Fără tratament, sistemul imunitar va fi grav afectat și pote duce la apariția SIDA (apariția de boli care pun viața în pericol, cum ar fi cancerul și infecțiile severe). Scopul tratamentului HIV este de a avea o încărcătură virală nedetectabilă, acest lucru înseamnă că nivelul virusului HIV din corpul dumneavoastră este suficient de scăzut pentru a nu fi detectat de un test. Dacă aveți HIV, administrarea unui tratament eficient împotriva acestui virus, reduce semnificativ riscul de a transmite HIV altor persoane. Există și medicamente preventive pentru a reduce posibilitatea   infectării cu HIV. Profilaxia pre-expunere, cunoscută și sub numele de PrEP (administrarea a doua antivirale din clase diferite), este o modalitate prin care oamenii își reduc șansele de a se infecta cu HIV. Rețineți! Orice tratament se administrează numai la recomandarea medicului specialist în urma unor analize și investigații clinice efectuate în prealabil. Nu întârziați prezentarea la medic și nu vă tratați după ureche! (Va urma)