Sechestru pe averea premierului
Premierul Victor Ponta s-a prezentat, luni dimineață, la DNA. El a venit în cârje și a stat aproximativ 30 de minute în clădirea Direcției Anticorupție. La ieşire, premierul a declarat că va reveni pentru a da declaraţii în luna august, după ce va fi gata expertiza financiar-contabilă dispusă în dosarul în care este urmărit penal, el refuzând să spună dacă va demisiona de la Guvern.
Potrivit DNA, premierul a fost pus sub inculpare, în dosarul în care este urmărit penal, alături de Dan Șova. Totodată procurorii anticorupție urmează să identifice bunurile acestuia, respectiv conturi bancare, alte obiecte de valoare sau apartamente, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru asigurator, până la concurenţa sumei constatate ca prejudiciu în dosarul în care este anchetat. DNA a mai anunțat că premierul nu a dat nicio declaraţie, folosindu-se de dreptul la tăcere. Victor Ponta nu a fost pus, însă, sub control judiciar, după ce procurorii au demarat acţiunea penală şi i-au schimbat calitatea din suspect în inculpat în dosarul „Turceni-Rovinari.”
Ponta revine la DNA, în august
Ponta a declarat, la ieşirea de la DNA, că nu a dat declaraţii în dosarul în care este cercetat şi că pentru audieri va reveni în luna august. Premierul a precizat că până atunci ar trebui să fie finalizată expertiza financiar-contabilă care a fost dispusă în dosarul său, fără să precizeze care sunt obiectivele acestei expertize.
Întrebat dacă demisionează din funcţia de premier, Victor Ponta a spus: „Nu vreţi să facem politică în altă parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament”. În timp ce mergea spre maşina cu care a venit la DNA, Ponta s-a oprit şi le-a reproşat jurnaliştilor că i s-a rupt o cârjă, din cauza îmbulzelii.
Acuzații grave
În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni – Rovinari şi ar fi fost săvârşite în perioada în care Ponta a fost avocat. DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie. În 14 iunie, când trebuia să meargă la DNA pentru a fi audiat în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol, din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. După externarea din spital, Ponta a decis să rămână în Turcia şi pentru tratamentul de recuperare, întorcându-se în ţară în 8 iulie, după o absenţă de aproape o lună.
Demisie, din funcția de președinte PSD
La cinci zile după ce s-a întors în ţară, Ponta a anunţat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată duminică seara pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere” în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie. Decizia a fost anunţată în contextul în care Victor Ponta era aşteptat la DNA, după întoarcerea sa din Turcia. De asemenea, Ponta spune că, dacă nu va avea nicio soluţie în justiţie, care să îi justifice nevinovăţia, „până la data congresului PSD”, nu va mai candida la nicio funcţie şi va „lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid”.