După viscolul și gerul aprig, temperaturile încep să crească simțitor. Meteorologii anunță vreme în încălzire, cu maxime termice de până la 12 grade Celsius spre finalul săptămânii. Modificările climaterice pot aduce, însă, tulburări ale stării de sănătate. Dr. Mirela Miertoiu, medic generalist, ne explică în cele ce urmează cum ne poate afecta trecerea bruscă de la frigul iernii, la vremea primăvăratică și ce leacuri avem la îndemână pentru a ne bucura cu adevărat de zile frumoase.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 392, ediția print

Ceapa ameliorează tusea și ajută expectorația

Tusea și expectorația le putem ameliora cu tratament natural. “Încă de la primele semne, dimineața putem lua câte o jumătate de linguriță de ceapă crudă. Ea conține un antibiotic natural – acilina, care combate germenii patogeni, lichefiază secrețiile și ne ajută să expectorăm. Putem face și o infuzie din 50 gr de frunze proaspete de spanac și 250 ml apă, îndulcit cu miere”, mai spune dr. Mirela Miertoiu.

Ștevia ne scapă de amețeli și palpitații

Anemia apare ca urmare a scăderii globulelor roșii din sânge sau a hemoglobinei, substanței care dă culoarea roșie sângelui. Ea ne provoacă tulburările de vedere, insomnia, amețelile, palpitațiile și scăderea tensiunii arteriale. “Foarte eficientă în cazul anemiei este ștevia de grădină. O putem consuma în mâncăruri gătite, ciorbe, salate simple sau în combinație cu alte legume, decocturi din rădăcină”, adaugă  dr. Mirela Miertoiu. Decoctul îl putem obține dintr-o linguriță de rădăcină de plantă lăsată la fiert într-o cană cu apă timp de 5 minute.

Usturoiul ne ușurează respirația

Crizele de respirație îngreunată însoțită de senzația de asfixiere pot fi decanșate de praful de pe stradă, sinuzită, efort fizic mai mare în zilele mai calde decât în zilele friguroase ș.a.m.d. Le putem combate cu o căpățână de usturoi tăiată în fâșii fine și lăsate la macerat timp de 15 zile în trei litri de țuică de țară. Trebuie doar să agităm zilnic tinctura și să o filtrăm printr-un tifon. În cazuri mai severe, putem lua un cub de zahăr, înmuiat în acest preparat. Bucata de zahăr trebuie să o ținem sub limbă până se topește complet. Pentru degajarea completă a căilor respiratorii putem face inhalații cu frunze de mentă. Punem un pumn de plantă într-un vas adânc, turnăm peste ea apă clocotită apoi inspirăm și expirăm în vaporii fierbinți. Putem să adăugăm și trei-patru picături de ulei esențial de mentă.