Plutonier adjunct Eugenia Badea, instructor în cadrul Centrului de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență în cadrul ISU București-Ilfov „Dealul Spirii”, explicându-le voluntarilor cele mai importante tehnici de prim-ajutor

De cele mai multe ori, secundele fac diferența dintre supraviețuirea și moartea unei persoane căzute pe stradă, în casă și oriunde s-ar afla atunci când suferă un stop cardiorespirator. Dacă ești în preajma sa și știi să-i aplici tehnicile de prim-ajutor, de urgență, o poți menține-n viață până la venirea echipajului specializat de salvare. Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov te pregătește să devii salvator, în cadrul unui curs gratuit. Trebuie doar să te-nscrii și să mergi la școală.

Dacă vrei să înveți să salvezi vieți, ISU București-Ilfov te ia în echipa sa de voluntari. Ca să ajungi să faci față tuturor provocărilor din misiuni, pentru început, pompierii te familiarizează cu acțiunile salvatoare. În cadrul unui curs gratuit, care se desfășoară pe o perioadă de patru săptămâni, ei te pregătesc să acorzi asistență medicală de urgență unei persoane, victimă a unui accident ce i-a declanșat stopul cardiorespirator, s-a înecat, este blocată în autoturism sau a suferit oricare altă problemă medicală ce necesită intervenție rapidă. După ce vei ști foarte bine să acorzi primul-ajutor, te vor lua cu ei în misiuni. Practic, vei fi a patra persoană din echipajul Ambulanței SMURD.

„Dăm curs unui proiect care a început anul trecut, în mai, și care se desfășoară în toată țara. Recrutăm voluntari, pentru că oricând poate fi nevoie de ei. Ne dorim să i pregătim pentru a-i lua cu noi în misiuni, dar și pentru că pot fi martori la un accident sau orice întâmplare care necesită intervenție de urgență. Este nevoie să știe cât mai mulți oameni să acorde primul-ajutor. În cadrul proiectului care a început în luna mai, avem 29 de voluntari. Vineri (n.r. – 3 februarie) a terminat prima serie și deja unul dintre foștii cursanți participă la intervenții, descarcerări și oriunde e nevoie. Avem în jur de 250 de intervenții pe zi, în București și Ilfov, numai pe parte medicală. La fiecare solicitare ajungem în mai puțin de zece minute. Cei interesați să ni se alăture în regim de voluntariat pot participa la cursurile noastre de pregătire. Pentru seria pe care o derulăm acum, doritorii se pot înscrie până la data de 15 februarie. Cei care nu s-au înscris până la această dată, dar vor să participe la cursurile viitoare, rămân în baza noastră de date, pe o listă de așteptare”, ne-a explicat lt. Adrian Marin, locțiitorul purtătorului de cuvânt ISU București-Ilfov, cu prilejul evenimentului de lansare a celei de-a doua serii a cursului de prim-ajutor al ISU București-Ilfov, care a avut loc, miercuri, 8 februarie, la Centrul de Formare din Otopeni.

„Cursul face parte din proiectul „Alege să fii salvator din pasiune!” și se desfășoară în patru module, câte un modul pe săptămână. În prima săptămână învață resuscitarea adultului, copilului, su­garului și nou-născutului. Tot acum iau lecții și de dezobstrucția căilor aeriene superioare la copil, sugar sau nou-născut, utilizarea defibrilatorului, inclusiv cazuri speciale de resuscitare a gravidei, a persoanei înecate în apă, hipotermică sau electrocutată. În a doua săptămână se introduce trauma în accidentele rutiere, căderea de la înălțime, agresiune și victima pieton. În cea de-a treia săptămână, se face descarcerarea. Le explicăm cum se face cât mai repede accesul la victima prinsă în autoturismul accidentat. Fiecare curs cuprinde o parte teoretică și una practică. Iar ultima săptămână, a patra, este dedicată evaluării cursanților de către un medic de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Punem la dispoziția cursanților materialele didactice”, ne-a spus plt. adj. Eugenia Badea, instructor.

„Sunt voluntar ISU încă din luna august, când, întâmplător, am găsit un anunț pe internet privind cursul ISU. M-am înscris, am urmat primul curs și am venit la al doilea pentru că vreau să continui să acumulez cunoștințe de acordare a asistenței medicale de urgență. Mă ajută foarte mult și pentru că studiez la o școală de asistenți medicali ge­neraliști din Capitală, anul III. Am absolvit facultatea de Drept, dar am început să mă documentez în domeniul medical din dorința de a-mi salva tatăl grav bolnav. Am citit, m-am documentat și am ales să merg pe acest drum ca să salvez cât mai multe vieți. Simt că fac ceva benefic când cineva îmi vine cu o problemă de sănătate și pot să-l ajut, să-l scap de dureri. Am o stare de împlinire sufletească. Acum sunt la al doile-a curs al ISU București-Ilfov și, deși am luat doar câteva lecții, sunt pregătită să acord primul ajutor. Sunt fascinată și de faptul că pot participa alături de colegii militari de pe Ambulanță, care sunt foarte bine pregătiți, la intervenții dintre cele mai complexe”, ne-a spus plină de entuziasm, Silvia Cristea, cursant și voluntar ISU București-Ilfov.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să fii admis la școala ISU

  • Să  ai între 16 și 65 de ani,
  • Să  fii apt din punct de vedere medical, calitate pe care să o dovedești cu adeverință medicală,
  • Să  nu fi pierdut, anterior, calitatea de voluntar ISU,
  • Să  nu fii angajat al ISU,
  • Să  nu fi fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni,
  • Să  ai un aviz psihologic din care să rezulte că ești apt pentru desfășurarea activităților în cadrul unui serviciu de urgență,
  • Să  faci o cerere de înscriere,
  • Să  ai un certificat de cazier judiciar (dacă ai peste 18 ani),
  • Să  anexezi la dosar copie de pe cartea de identitate,
  • Să  depui și actele doveditoare ale ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare,
  • Să  ai acordul părinților sau al tutorelui legal, dacă ai sub 18 ani.

Cursul se desfășoară la Centrul de Formare din Otopeni. Programul este zilnic, luni până vineri, de la ora 08.00 până la ora 16.00. Mai multe informații cu privire la derularea acestui proiect și participarea la curs, poți obține accesând http://isubif.ro/local/alege-sa-fii-salvator-din-pasiune-2/.

Locotenent Adrian Marin
Locotenent Adrian Marin
prim ajutor 3
Silvia Cristea, un voluntar dornic să-și ofere oricând ajutorul

prim ajutor 1 prim ajutor 2