Se împlinesc 300 de ani de la martiriul marelui slujitor al Bisericii și al Țării Românești

Marți, pe 27 septembrie, se împlinesc 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Românești. Cu acest prilej, Sfântul Sinod a declarat anul 2016 Anul Comemorativ Sfântului Antim Ivireanul și al Tipografilor Bisericești.

În memoria ierarhului, ilustru om de carte și de arte, Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, organizează, în această perioadă, o suită de evenimente omagiale. Iată, calendarul evenimentelor care vor avea loc în lăcașele de cult din Regiunea București-Ilfov, la care poți să participi și tu, să-ți așterni gândurile omagiale!

 

Luni, 26 septembrie

– ora 12.30 – Catedrala Patriarhală – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) va întâmpina delegația Patriarhiei Antiohiei care este condusă de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient. Părintele Patriarh va întâmpina și delegația Patriarhiei Georgiei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.

– ora 16.00 – Mănăstirea Antim din Capitală – Patriarhul României, împreună cu Patriarhul Antiohiei și Mitropolitul de Rustavi, va săvârși slujba de sfințire a Altarului bisericii și a picturii clopotniței. Cu acest prilej, va avea loc și rânduiala de binecuvântare a lucrărilor realizate la noul muzeu de la Mănăstirea Antim. Pelerini din toată țara sunt așteptați la Mănăstirea Antim să participe la procesiune și să se roage la moaștele Sfântului Voievod Martir Constan­tin Brâncoveanu. Acestea vor fi aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe” Nou, din București, lăcaș voievodal al Sfinților Martiri Brâncoveni unde se păstrează, la loc de cinste, tot restul anului.

– ora 18.00 – Catedrala Patriarhală – se va săvârși slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Marți, 27 septembrie

– ora 09.30 – Catedrala Patriarhală – Altarul de vară – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, de ierarhii antiohieni, georgieni și români, va oficia Sfânta Liturghie. 

Vineri, 30 septembrie

– ora 09.30 – Catedrala Patriarhală – au loc rânduielile prilejuite de împlinirea celor nouă ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al României a Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie, Părintele Patriarh Daniel, împreună cu ierarhi ai Sfântului Sinod, va oficia Sfânta Liturghie, în prezența delegațiilor Patriarhiei Antiohiei și Patriarhiei Georgiei.

– ora 12.00 – Catedrala Patriarhală – va fi săvârșită slujba de Te Deum, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei nouă ani de slujire Patriarhală.

Sâmbătă, 1 octombrie

– ora 10.00 – Mănăstirea Snagov – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, vor sfinți locul pe care va fi construit și amenajat un nou paraclis și un muzeu.

 

Piesă de teatru creștin, în premieră

“Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică și neam”

În amintirea vieții de sfințenie și a minunilor părintelui Antim Ivireanul, pe scena Teatrului Metropolis din Capitală, se va juca piesa de teatru creștin “Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică și neam”. Premiera acestui spectacol de teatru creștin va avea loc în perioada 27 – 28 septembrie. Ana Calciu, Magda Catone, Ovidiu Cuncea, Bogdan Iacob, Dana Rusu și Damian Oancea sunt doar câțiva dintre actorii care fac parte din distribuția piesei regizate de Ivona Boitan. Spectatorii se vor bucura să-l revadă pe celebrul actor Constantin Codrescu, supranumit „vocea de aur a teatrului radiofonic”. Textul este scris de părintele Bogdan Aurel Teleanu, preot slujitor la Parohia “Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc din București. Piesa “Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică și neam” va fi lansată de Compania Teatrală  Zona, în parteneriat cu Protoieria Sectorul II Capitală și L.T.C.O.R. filiala Sector II.

 

Sfântul Antim Ivireanul a lăsat Bisericii un adevărat tezaur religios

Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a fost ierarh al Țării Românești, strălucit Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române și cel mai de seamă ierarh al Țării Românești. Cu înțelepciunea și mintea-i luminată de har dumnezeiesc, el a lăsat Bisericii un adevărat tezaur religios. A avut o bogată activitate pastorală și tipografică. A tipărit peste 60 de cărți liturgice, dintre care 21 în limba română, lucrări cu o valoare inestimabilă. Multe dintre cărțile sale sunt ilustrate cu miniaturi gravate chiar de el, de o măiestrie și o frumusețe aparte.