Mărțișorul, simbolul care vestește venirea primăverii oglindește sufletul. Și pentru că am intrat în săptămâna Mărțișorului, când toată lumea poartă în piept tradiționalele podoabe legate cu șnur alb/roșu, mergi la Târgul de la Muzeul Național al Țăranului Român, dacă vrei să impresionezi femeile dragi din viața ta. Acolo vei găsi cele mai frumoase și mai interesante mărțișoare.
Cei mai iscusiți meșteșugari autohtoni se reunesc, în perioada 27 februarie – 2 martie, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, la Târgul Mărțișorului. La ediția din acest an vor participa peste 500 de confecționeri, adevărați artiști care fac mărțișoare din pasiune. Meșteșugarii vin cu o ofertă extrem de bogată și variată.
Mărțișoare cu influență din lumea satului
“În toți acești ani ne-am obișnuit publicul cu o ofertă foarte bogată, uşor reperabilă prin diversitatea și unicitatea mărțișoarelor, fie că au avut ca sursă de influență lumea țărănească fie că au conturat noi forme ale creativității urbane (de la obiectul manufacturat la amprenta unui design contemporan, la banda desenată sau personaje din mitologia țărănească și urbană). Am fost mereu interesați și de aducerea în atenția publicului cumpărător a anumitor categorii de mărțișoare care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent, ca de exemplu mărțișorul de oraș, mărțișorul rustic, mărțișorul croșetat sau tip goblen, mărțișorul de Fond Plastic, mărțișorul tradițiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creațiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade. Povestea mărțișorului a continuat să se re/scrie în șnururi simple alb și roșii, monede prinse în cusături, fire de lână, fetru, lut și lemn, hârtie manuală, piele, plastic, metal și în fine orice materii reciclate și interesant exploatate”, susțin organizatorii evenimentului.
Ateliere de creativitate și expoziție culinară
Participanții la eveniment vor avea parte și de alte surprize. Cu mic cu mare, invitații vor putea participa la atelierele de creație și vor avea posibilitatea să se înfrupte din preparatele ce vor fi prezentate la cea mai delicioasă expoziție culinară tradițională. Bucătari, patiseri, cofetari, producători ce ridică arta culinară pe cea mai înaltă treaptă a calității își vor prezenta deliciile la secțiunea gastronomică. Dintre produsele culinare savuroase din care se vor înfrupta iubitorii de mâncare bună amintim: kürtős kalács din zona Mureșului, turtă dulce de la Harghita și Argeș, prăjiturele de casă și alte produse de patiserie din Alexandria, Baia Mare și Buzău, suc de mere 100% natural de la Sibiu, miere și dulcețuri din județul Ilfov.
Elevii, profesorii și membrii ONG-urilor intră gratuit
Obiectele vor fi expuse în curtea interioară a muzeului, la sala Acvariu și în holul sălii Horia Bernea. În limita spațiului disponibil, intrarea la târg este gratuită pentru elevi și cadre didactice, reprezentanți ai fundațiilor, asociațiilor și organizațiilor care au ca activitate acțiuni cu caracter umanitar și sprijin pentru categorii defavorizate.