Răsplata lucrului bine făcut este de a-l fi făcut bine

Nu trageţi în reporter! E o rimă cât să încapă în titlu. Fără trufie poetică. Dar are o justificare serioasă. Adică, e adevărat ce spune. “Zincheria S.A.” (sau “Fabrica de zincare”) de la Baloteşti, în Ilfov a fost inaugurată oficial. A pornit. Ea poate să asigure României tot necesarul anual de zincare termică. Mai avem şi alte uzine de profil. Dar sunt puţine. Oricum, nu au anvergura şi tehnologia ei. 

La cele 12 milioane de euro cât a costat, investiţia are utilaje de ultimă generaţie şi asigură o protecţie de grad maxim, a mediului.

Cordialitate  italienească…

Aceasta a fost dominanta atmosferii deschiderii oficiale. Cei aproape 50 de invitaţi au dat roată instalaţiilor fabricii. Ghid pentru 30 de minute? Ing. Florin Birsăşteanu, reprezentant de vânzări. 

Procedeul aplicat? Inaugurare „de lucru”. De tipul: „Ne bucurăm şi vă mulţumim că aţi venit. Vă explicăm ce şi cum facem. Răspundem întrebărilor. De acum funcţionăm din plin şi sunteţi martori la asta. După aceea, vă rugăm să luaţi loc, aveţi gustări, răcoritoare, desert, cafea. Ne scuzaţi, dar am început treaba şi n-o putem întrerupe”. 

…şi realism specific lor

Cele câteva mese, au fost plasate chiar în hala principală de producţie. Pe fiecare din ele, s-a aflat „Jurnalul de Ilfov”, care anunţase deschiderea oficială şi prezenta sintetic profilul fabricii „Zincheria”. Amfitrionii din România ai fabricii, Alessandro Maglioni, directorul general şi Dragoş Bicheru, directorul de producţie au supravegheat discret desfăşurarea etapelor rânduite. Este a treia unitate industrială, proprietate a „Bordignon Group”, o societate cu capitalul majoritar italian. 

Pe fondul sonor de utilaje în funcţiune, aflate la câţiva metri distanţă, dialogurile dinte invitaţi şi gazde s-au purtat destins, în ambianţa naturală de mişcare şi muncă din fabrică, fără festivisme cu sclipici. Ca într-un film neorealist. 

O relaţie mai veche, cu România

Giuseppe Bordignon – reprezentant acţionariat majoritar: “Demersurile pentru această investiţie au început încă din 1998. Însă atunci, au fost ceva probleme şi a trebuit să amânăm decizia. Dar iată că, până la urmă, am construit „Zincheria”. Vor urma şi altele? Totul depinde de succesul de piaţă. Nu, n-am avut nicio problemă cu răspunsurile autorităţilor române. Birocraţia? Fiţi siguri că există şi în alte ţări. Suntem obişnuiţi. Pot spune că şi în Italia există obstacole birocratice, unele chiar mai mari.

Câte asemenea fabrici deţinem în Europa? Avem încă 2 în Italia. Sunt puţin mai mari. Dar vrem ca aceasta, de la Baloteşti să crească la fel. Avem o experienţă considerabilă, de peste 40 de ani în domeniul zincării termice. Investiţie riscantă, la Baloteşti? Nici vorbă. În primul rând, am văzut oportunitatea. Apoi am decis”. 

Walter Bordignon – administrator companie: “Am încercat să investim în România la finele anilor ’90, împreună cu tatăl meu, însă ne-am întors abia în anul 2008. Atunci ne-am fixat intenţia. Cu siguranţă, ideea a rămas încă de la început, de la prima vizită. Aceea de a ne întoarce şi de a construi ceva aici”. 

Senatorul de Ilfov, Nicolae Nasta a subliniat că de asemenea întreprinzători este nevoie în judeţ, care creează locuri de muncă şi aduc venituri statului. Pe de altă parte, un acţionar al „Bordignon Group” i-a spus că alţi prieteni ai lor vor să investească în România, pentru industria de panouri fotovoltaice. Nasta le-a promis tot sprijinul său. 

„M-am bucurat iarăşi, mult, când am văzut că zincheaza termic piese pentru export. Este extraordinar să ştii că abia au început şi au comenzi deja pentru pieţe externe.

Apoi, este foarte important ca fabrica să lucreze continuu. Două repere sunt esenţiale: preţul competitiv şi calitatea europeană. Aşa, îşi vor dezvolta succesul afacerii”, a mai declarat el.

Protecţia mediului, asigurată

 La „Zincheria”, standardele pe care şi le-au impus specialiştii de aici sunt maximale. De fapt, peste cele impuse de legislaţia în vigoare. Tehnologiile de ultimă oră sunt la nivel european. Instalaţiile de filtrare curăţă aerul de vaporii de acid clorhidric rezultaţi de la băile de decapare, iar altele purifică fumurile albe, rezultate de la baia de zinc. Tunelul închis de pretratament este unic în România. Chiar în Europa sunt foarte puţine asemenea facilităţi.