Buftea
Hotârât lucru, cine a ales ca de sfânta sărbătoare a Înălţării Domnului să fie comemoraţi şi eroii neamului, a făcut o alegere înţeleaptă. Căci, ce zi mai bună pentru o pioasă aducere aminte, decât aceasta? Iar Buftea, reşedinţa de judeţ, nu putea trece peste acest moment, pentru că Buftea a dat şi ea jertfă pentru ţară.
20 de coroane, la Crucea Eroilor
Gazda sărbătorii, primarul Gheorghe Pistol şi invitaţii domniei sale – preşedintele CJI, Marian Petrache, subprefectul Romulus Cătălin Pantazi, senatorul Nicolae Nasta, deputatul Ştefan Burlacu, alături de viceprimarul Constantin Proțiuc s-au adunat aproape de Crucea Eroilor şi, după ce preşedintelui CjI i s-a acordat onorul de către jandarmii ilfoveni apoi, cu mâna la inimă s-a ascultat Imnul de Stat al României, „Deşteaptă-te, române!”, preoţii oraşului Buftea au oficiat, în sobor, o slujbă religioasă pentru cinstirea eroilor neamului. Ulterior, reprezentanţii autorităţilor publice statale, locale şi judeţene, ai partidelor, ai unităţilor şcolare şi ai veteranilor de război au depus câte o coroană de flori în cinstea celor care au ales lupta, în schimbul propriei vieţi. Profesorul Gheorghe Ciublan a fost cel care, apoi, a vorbit asistenţei despre semnificaţia şi necesitatea cinstirii eroilor.
Copiii, porumbeii păcii
În faţa copiilor, orice stare războinică ar trebui să dispară, se spune, dar realitatea nu este aşa, din păcate, pentru mulţi copii – să nu-i uităm pe cei din decembrie 1989 – care au devenit eroi. Iar momentul artistic intitulat „Mesaj de pace”, prezentat de copiii de la Grădiniţa „Rază de Soare”, a fost unul de excepţie, plin de mesaje şi dăruire la propriu, pe asfaltul Buftei. Nu ştiu în cât timp a pregătit programul coordonatoarea grădiniţei, prof. Viorica Dumitru, însă munca i-a fost răsplătită de uimirea spectatorilor şi aplauzele furtunoase.
Anisia Grigore a recitat poezia „Înălţarea Domnului”, apoi a urmat „Balada micului general”, recitată de un copil de la grădiniţa „Căsuţa copilăriei”. Apoi, grupul vocal al Căsuţei a cântat celebrul „Marş pentru Bucovina”, iar Ionuţ Udroiu a recitat „Scrisoarea eroului necunoscut”. „Hora mare” a elevilor de la Şcoala generală nr. 3 a arătat pregătirea lor sub toate aspectele: paşi şi, mai ales, costume. Duetul de vioară alcătuit din prof. Sorin Ene şi eleva sa, Mirela Dragomir, i-au adus pe Mozart şi pe Bach la cinstirea „Zilei Eroilor”. Sara Mihalache a recitat şi ea „Scumpă ţară românească”, după care au urmat poeziile „Pui de lei” şi „Pe lespedea eroilor”. Grupul elevilor de la Şcoala generală nr. 2, îndrumat de prof. Geovana Boca, au încheiat momentul festiv cântând din toţi rărunchii „Ştefan, Ştefan Domn cel mare” şi „Marşul lui Iancu”.
Şi, astfel, rugile şi râvna au ajuns la eroii cunoscuţi, sau necunoscuţi, ai neamului românesc.