Buftea

În oraşul Buftea, Ziua Internaţională a Nonviolenţei în şcoală, din 30 ianuarie, nu a trecut neobservată, dimpotrivă, la Centrul Cultural Buftea a fost organizată o prelegere-dezbatere împreună cu elevii şi cadrele didactice de la Şcolile gimnaziale 3 şi 4. În sală au fost prezenţi şi câţiva părinţi.

Violenţa este şi verbală, nu doar fizică

Întâlnirea a fost moderată de psihologul buftean Andreea Măcelaru, care a încercat prin filme şi o scurtă prelegere  să explice de câte feluri este violenţa şi mai ales a atras atenţia asupra „celor 7 ani de acasă”, cu care fiecare copil se transformă în elev. Andreea Măcelaru a insistat pe relaţia în trei: familie-elev-şcoală precizând că niciun părinte nu trebuie să lase exclusiv pe seama şcolii tot ceea ce înseamnă bună purtare şi educaţie. „Filmele şi jocurile pe care le are acasă sunt şi ele cele care stimulează violenţa de a doua zi de la şcoală a unui copil şi, de aceea, discuţiile cu părinţii sunt foarte importante”, susţine psihologul.

Psihologul nu este psihiatru

În partea a doua a întâlnirii, Andreea Măcelaru a răspuns întrebărilor exprimate de elevi, în scris, fără semnătură, pentru păstrarea anonimatului. Printre ele a apărut mereu „cum să răspund dacă cineva îmi vorbeşte urât?”, iar psihologul a considerat că nu trebuie răspuns cu „aceeaşi mondeă”. Dar, aşa cum a spus un cadru didactic, deşi discuţiile cu părinţii şi elevii mai turbulenţi ar fi bine să se facă şi cu un cadru specializat, adică un psiholog, mulţi părinţi refuză pe considerentul că „ al meu nu e nebun”. Confuzia între psiholog/cel care se ocupă de stările sufleteşti şi psihiatru/cel care se ocupă de boli grave, persistând în mintea şi educaţia multor părinţi.

Prevenirea e mai bună decât toate

Prezentă la întrunire, profesorul şi directorul adjunct Doiniţa Marin spune: „Nu avem mai multe cazuri de violenţă la şcolile 3 şi 4, însă, că tot este această zi internaţională, ne-am gândit că prevenirea e mai bună. Să ştim înainte de a se întâmpla ceva. Cu atât mai mult cu cât,  în conformitate cu Ordinul MEN 5.115/2014 publicat în MO din 13 ianuarie 2015, celebrul ROFUIP (Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar) este prevăzută existenţa unei Comisii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar şi au apărut şi noi sancţiuni, cum ar fi eliminarea pe o perioadă de 3-5 zile”.