20 noiembrie

Toate statele lumii au celebrat, pe 20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Cu acest prilej, în marile orașe din România, au avut loc evenimente care au atras atenția asupra nevoilor și drepturilor copiilor.

Joi, 20 noiembrie, în Bu­curești, s-a lansat Aso­ciația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). Evenimentul care s-a desfășurat la Academia Oamenilor de Știință din România, a reunit medici de familie cu practică pediatrică din Ilfov, București și alte zone ale țării, care au abordat teme legate de reducerea morbidității și creșterea calității vieții mi­­­cilor pacienți. AREPMF este asociația profesională și științifică dedicată promovării și dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialității medicină de familie și vizează educația populației pentru prevenție.   

Natalitatea în România este în scădere 

România are nevoie de medici de familie spe­cializați în monitorizarea și îngrijirea sănătății copiilor. Deoarece rata acoperirii vaccinale în țara noastră a scăzut sub nivelul de protecție optimă de 95% (conform Institutului Național de Statistică – INS), inițiativa dema­rării programului de educație al populației, prin AREPMF (medicii de familie cu prac­tică pediatrică), este un lucru extrem de important. Potrivit statisticilor INS, natalitatea este în scădere. De la 200.000 de copii născuți în 2010, anul trecut numărul nașterilor abia a ajuns la 180.000. Iar procentul bebelușilor veniți pe lume prematur este în continuă creștere. De asemenea, numărul medicilor de familie cu practică pediatrică, care preiau pe liste nou-născuți cu nevoi speciale, este din ce în ce mai mic. În contextul exodului medicilor din România, înregistrat în ultimii ani, se impune în mod stringent îmbunătățirea comunicării și colaborării interdisciplinare, atât la nivelul corpului medical, cât și cu societatea civilă.

Dezvoltarea armonioasă a copiilor, viitorul unei societăți puternice

”La nivel microeconomic, o familie sănătoasă, consiliată corect de către medicul ei de familie, pentru a adopta un stil de viață sănătos, poate investi în educația copiilor ei. La nivel macroeconomic, o societate mai puțin bolnavă, poate investi în propriul progres. Dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor, investiția de acum în programele educaționale derulate cu și prin medicina de familie cu practică pediatrică rămân garantul viitor al unei societăți  sănătoase și puternice”, a spus dr. Valeria Herdea, medic primar în medicina de familie și președintele Asociației Ro­­mâne pentru Educația Pediatrică în Medicina de Familie. 

Cum vor îmbunătăți medicii de familie calitatea vieții micilor pacienți? 

Prin actualizarea in­for­mațiilor medicale și dez­­voltarea abilităților de comunicare în practica pediatrică a echipei medicilor de familie, inclusiv a asistenților medicali. Și, nu în ultimul rând, prin lansarea programului educațional ”Școala Familiei Mele”, prin intermediul căruia medicii din cabinete vor oferi părinților consultanță medicală, în scop preventiv. Asociația va organiza conferințe, pro­­grame și va demara proiecte, ateliere cu tematică specifică. Practic, specialiștii din cabinetele de medicină de familie vor învăța să supravegheze activ   sănătatea copi­lului și să consilieze fami­lia pentru creșterea și dez­voltarea sănătoasă a mi­cului pacient.