Lumea întreagă marchează astăzi, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Pentru a veni în sprijinul pacienţilor şi pentru a preveni alte îmbolnăviri, cu acest prilej, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un ghid etic de protecţie a suferinzilor.
Peste zece milioane de oameni din toate colţurile lumii, primesc acest diagnostic, anual. Zilnic, 5.000 de suferinzi pierd lupta cu boala din cauza complicaţiilor care survin chiar şi sub tratament. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an se înregistrează aproape două milioane de decese prin tuberculoză (TBC). Medicii avertizează că tuberculoza ucide mai mult decât SIDA sau malaria.
Boala este rezistentă la tratament
Tuberculoza este o boală infecţioasă letală iar prin faptul că este şi extrem de contagioasă, a ajuns să se răspândească rapid în întreaga lume. Aceasta este provocată de o bacterie care, cel mai adesea, afectează plămânii şi poate cauza decesul. Bacteria este expectorată prin tuse sau strănut iar dacă este aspirată de o persoană sănătoasă, se infectează şi aceasta. După mai mulţi ani în care a fost ţinută sub control, boala ameninţă din nou Europa. Migranţii şi refugiaţii cresc numărul cazurilor de îmbolnăviri, avertizează experţii internaţionali.
Migranţii şi refugiaţii sunt cazaţi în zone în care nu pot respecta condiţiile de igienă
Cel mai grav este faptul că lumea se confruntă acum, cu o formă de boală rezistentă la medicamente. ”Riscurile pe care le reprezintă actuala criză a migrației fac din tuberculoza multirezistentă, o urgență și o prioritate de sănătate”, atenţionau recent, specialiştii Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID). În cele mai multe cazuri, migranţii şi refugiaţii sunt cazaţi în zonele foarte aglomerate unde condiţiile de igienă sunt precare. Ba chiar, experţii avertizează că aceşti oameni sunt concentraţi în aceleaşi condiţii care au favorizat boala la sfârşitul secolului al XlX-lea, când un european din şapte murea de tuberculoză, subliniază specialiștii în sănătate publică. Aşa se face că ”majoritatea iau boala în ţara gazdă”, după cum a şi declarat pentru AFP, Michel Kazatchkine, reprezentantul special al Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA în Europa de Est şi Asia Centrală.
În Austria, Olanda şi Norvegia, această formă de boală a fost diagnosticată numai la migranţi
În Europa, cele mai multe cazuri sunt în rândul migranţilor. În Austria, Olanda şi Norvegia, în 2014, toate cazurile de TBC rezistentă la tratament au fost descoperite numai la această categorie de persoane. De asemenea, şi în Italia, Franţa, Germania şi Marea Britanie s-a înregistrat un procent de peste 90%. Cu toate că numărul cazurilor creşte vertiginos, aceşti oameni trebuie să fie considerați o populație vulnerabilă, și nu propagatori ai bolii, spun experţii internaţionali, citaţi de Agerpres. ”Dacă rezistenţa la medicamente progresează în continuare, eliminarea tuberculozei va deveni un lucru dificil sau chiar imposibil”, avertizează AFP.