Lumea-ntreagă sărbătoreşte astăzi, portul românesc. Ziua Iei a devenit un eveniment global începând cu anul 2013, la propunerea comunităţii online “La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu. De şapte ani, Ziua Universală a Iei atrage tot mai multe persoane şi comunităţi din lumea-ntreagă în evenimente care promovează portul nostru popular şi odată cu el, cultura şi tradiţiile poporului român.

 

Cea mai importantă piesă vestimentară a costumului popular feminin din România, a fascinat întreaga lume. De-a lungul timpului, „cămaşa cu altiţă” cum mai este denumită în popor, a inspirat feţe regale, fotografi, designeri şi pictori de renume internaţional. Regina Maria a României, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, ca de altfel, toată aristrocraţia feminină a timpului au adorat acest stil de îmbrăcăminte şi nu au ezitat să-l poarte. Kenzo, Jean Paul Gaultier, Yves Saint Laurent, designer de renume au dedicat colecţii întregii ii noastre. Astăzi, ia românească a ajuns la cea de-a patra aniversare la nivel global. Primele evenimente festive dedicate Zilei Universale a Iei au avut loc în anul 2013, în peste 50 de ţări. Doi ani mai târziu, primarul capitalei americane Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraș, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington și ale comunității românești din capitala americană.

Portul popular, veşnicia neamului nostru

Portul popular românesc reprezintă veşnicia. El îşi are originile în portul strămoşilor noştri traci, geţi şi daci şi se aseamănă cu destul de mult cel al popoarelor din Peninsula Balcanică. Doar coloritul şi unele amănunte decorative fac deosebirile dintre ele. Este important de reţinut că, deşi datează din vremurile dacice, structura şi evoluţia costumului popular românesc şi-au păstrat nealterate carateristicile esenţiale. Încă se mai păstrează tradiţia ca ele să fie împodobite cu motive specifice unei regiuni, a unui sat sau a statutului social al purtătorului.

Ia este o cămaşă tradiţională românească, din pânză albă, bumbac in sau borangic, cu mâneci largi, împodobită cu mărgele sau broderii.

La mulţi ani, ia românească!