Conform tradiției, duminică, 24 iunie, în zi de mare sărbătoare, a Sânzienelor, locuitorii din Pătrăchioaia și-au sărbătorit comuna, printr-o petrecere fastuoasă.

Articol publicat în Junalul de Ilfov Nr. 408, ediția print

Ziua Comunei Petrăchioaia, ajunsă la a șasea ediție, a fost organizată și anul acesta de Primăria Petrăchioaia și Consiliul Local, sub atenta îndrumare a impresarului Silviu Lăpădat, care s-au străduit să le ofere cetățenilor un adevărat festival. Localitatea Petrăchioaia este ocrotită de Sf. Petru și Pavel, prăznuiți pe 29 iunie,  acesta fiind motivul pentru care în fiecare an, în ultima duminică din iunie, aici se face mare petrecere.

Tot conform obiceiului locului, pentru ocrotirea întregii așezări formate din satele Petrăchioaia, Măineasca, Surlari şi Vânători, evenimentul a fost deschis cu o slujbă de binecuvântare, săvârșită de preoții comunei, părintele Cătălin Mihai Răducanu, părintele Costel Rambu, părintele Mihai Scorțescu și părintele Marius Georgescu. Preoții au oficiat o slujbă de mulțumire, de rugăciune către Dumnezeu și pentru popor și, în final, au adresat cuvântul de binecuvântare și belșug, spor, prosperitate mulțumind totodată domnului primar Mihai Dobre și întregului Consiliul Local pentru susținere,  ajutor și implicare, din toate punctele de vedere.

Start la distracție

S-a dat apoi startul petrecerii, ce a ținut până târziu în noapte și s-a încheiat cu tradiționalul foc de artificii. Primii au urcat pe scenă  talentații tineri dansatori de la Ansamblul Cumpăna Munteniei, din Afumați, coordonați de instructorul Gabriel Androne. Aceștia au prezentat o suită de dansuri  populare muntenești, Hora din Afumați și dansul Paparudele. Spectacolul a fost prezentat de Silviu Lăpădat, Marius Constantinescu și, în a doua parte a serii, de sexy asistenta Sorina Ioniță, alias  MC So, atât de îndrăgită de publicul amator de cluburi.

Un adevărat festival

”Am pregătit un spectacol grandios, în zi de mare sărbătoare a Sânzienelor. La Petrăchioaia, cu ocazia zilei comunei, se sărbătorește și un bâlci de tradiție, vechi de peste 100 de ani. Comuna Petrăchioaia era renumită pe vremuri pentru cei mai buni lăutari din județul  Ilfov”, ne-a povestit impresarul Silviu Lăpădat, la începerea spectacolului.

”Bine ați venit la această zi minunată, ziua comunei. Vrem ca, de la an la an, aici la Petrăchioaia să se întâmple lucruri deosebite. Vrem să ridicăm această zi a comunei la rang de festival. Să fie unul dintre cele mai frumoase festivaluri din județul Ilfov și chiar din țară. Primarul comunei, Mihai Dobre, ține extraordinar de mult la comunitatea din Petrăchioaia și vrea, de la an la an, să facă un eveniment de tradiție și mare amploare”, le-a spus Silviu Lăpădat locuitorilor veniți la marea lor sărbătoare. Bineînțeles că și comuna Petrăchioaia și-a serbat ziua sub semnul Centenarului, motiv pentru care majoritatea artiștilor au inclus în repertoriu numeroase melodii patriotice.

Cei ce au ales să își petreacă la Petrăchioaia ziua de duminică, de sărbătoarea Sânzienelor, dar și a Iei Românești, nu au avut ce regreta. Au primit în dar un spectacol pe cinste cu foarte multe surprize plăcute, cu artiști renumiți și îndrăgiți.  Spectatorii au cântat și au dansat fără încetare pe ritmurile oferite de Liliana Mitrana, de la Gorj, una dintre cele mai bune artiste de la Tg. Jiu sau de supertrupa de muzică etno Chihlimbar, varianta Nemuritoarele. Florin Vasilică, fiul regretatului și marelui artist Liviu Vasilică, ne-a încântat, la rândul său,  cu grupul Teleormanul, aflându-se la Petrăchioaia pentru prima oară. El a mobilizat pe toată lumea la dans, chemându-i pe toți la horă, așa cum îi stă bine unui petrecăreț care se respectă.

Numeroase surprize

O altă premieră oferită Petrăchioaiei a fost adusă de îndrăgita artistă Georgiana Lăpădat, care, pe lângă repertoriul antrenant cu care și-a obișnuit admiratorii, a venit și cu noul său proiect realizat împreună cu Cornel Palade. Simpaticul comediant s-a dovedit a fi și un foarte bun cântăreț, o voce extraordinară. Pentru că, așa cum ne-a dezvăluit Silviu Lăpădat, Cornel Palade și-a dorit să depășească barierele actoriei și să cânte. Proiect ce s-a dovedit a fi unul foarte inspirat, în colaborarea sa cu Georgiana Lăpădat. Cei doi au cântat câteva melodii cunoscute împreună, dar au interpretat pentru prima oară la Petrăchioaia un super șlagăr lansat de curând, intitulat ”Păhărele cu mărgele”.

Cornel Palade a venit însă și cu Romică Țociu, iar împreună ”s-au desfășurat” pe scenă” într-un adevărat maraton de glume ce au stârnit hohote de râs în Petrăchioaia, minute în șir.

Iubitorii muzicii de petrecere au mai avut ocazia de a se bucura de ritmurile muzicii oferite de Vali Vijelie, cât și de Ioniță și Viorica din Clejani, sosiți împreună cu Margherita și dansatoarele ei sexy. Like Chocolate a încheiat ziua comunei, în ritmuri dance – club, sub un frumos foc de artificii.

Când își mai trăgeau sufletul după atâtea surprize aduse pe scenă, petrecăreții se mutau la terase, pentru a se înfrupta din grătare, mititei, berbecuți la proțap, sucuri, bere, câte și mai câte. Așa cum îi stă bine unei comune care se respectă și se pliază pe gusturile cetățenilor. Și, ca de obicei, cei mici au avut la dispoziție un miniparc de distracții, tarabe cu jucării, clătite, kurtos, gogoși și înghețată.

Alături de edil, la petrecere au venit și consilieri locali, dar și alți oficiali ai comunei, iar primarul Mihai Dobre, care a stat alături de comunitate pe tot parcursul petrecerii, nu s-a dezmințit nici în acest an, oferind artistelor elegante buchete cu flori.

La mulți ani, Petrăchioaia!