Dacă ai o tulburare a rinichilor, întregul organism va avea de suferit. Rinichii au un rol extrem de important. Ei îţi filtrează sângele şi îţi elimină deşeurile metabolice, acele substanţe dăunătoare pe care le introduci în organism prin ingerarea medicamentelor şi a coloranţilor. Funcţiile lor sunt însă, mult mai multe.

Rinichii îţi reglează şi tensiunea arterială, metabolismul calciului prin vitamina D şi producţia de globule roşii, deci, te feresc şi de anemie. Tot ei au proprietatea de a-ţi monitoriza cantitatea de fluide din organism. Mai exact, atunci când depui mult efort sau ai o problemă de sănătate, ca să rezişti cât mai mult timp, ei reţin cât de multă apă pot. De aceea, este foarte important să previi îmbolnăvirea lor.

Cum să eviţi apariţia unei afecţiuni renale?

  • Hidratează-te! Rinichii au nevoie de apă ca să funcţioneze la capacitatea lor maximă. Chiar dacă nu-ţi este sete, bea câte un pahar cu apă. Zilnic, trebuie să consumi doi litri de apă adică, aproximativ opt pahare pe zi. Vei elimina apa din rinichi odată cu substanţele nocive,
  • Nu fuma, nu consuma alcool şi cafea în exces,
  • Păstrează-ţi greutatea corporală în limite normale,
  • Nu consuma multă sare,
  • Menţine-ţi valorile normale ale tensiunii arteriale, glicemiei şi colesterolului,
  • Străduieşte-te să nu ai carenţe de magneziu şi complexul de vitamină B,
  • Mănâncă mai puţină carne şi mai multe alimente bogate în fibre,
  • Fă-ţi ceaiuri din plante medicinale. Cele mai eficiente sunt cele din cozi de cireşe, mătase de porumb, pătrunjel, urzică, brusture şi păpădie.

Prof. dr. Csaba Kovesdy: “Este extrem de important să se identifice şi să se trateze toţi posibilii factori de risc”

“Cel mai bun mijloc de a lupta împotriva bolilor cronice de rinichi este de prevenire: astfel, este extrem de important să se identifice şi să se trateze toţi posibilii factori de risc, cum este şi obezitatea. Obezitatea se poate preveni şi trata, dar tratarea acesteia şi a efectelor ei va necesita eforturi nu doar din partea furnizorilor de servicii medicale, ci din întreaga societate”, explică dr. Csaba Kovesdy, professor de nefrologie la University of Tennessee Health Science Center, Memphis, TN, USA şi Şeful Secţiei de Nefrologie la Memphis Veterans Affairs Medical Center.