Legea salarizării unitare a scos poliţiştii în stradă. Nemulţumiţi de faptul că în urma noii reglementări ei au rămas tot cu lefuri mici, sindicatele din Poliţie protestează astăzi, în faţa Ministerului Muncii şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

 

În condiţiile în care mulţi oameni ai legi sunt nevoiţi să trăiască din salariul minim pe economie, poliţiştii se consideră dezavantajaţi în comparaţie cu mulţi alţi bugetari, ale căror venituri ar urma să se majoreze până la sume care depăşesc 5.000 – 6.000 de lei. Astfel, aproximativ o sută de membri ai Sindicatului Poliţiştii Europeni “Europol” se află acum în faţa Ministerului Muncii, solicitând drepturi egale cu ceilalţi angajaţi la stat. Restul poliţiştilor protestează în faţa Ministerului de Interne. În total, peste 1.200 de poliţişti sunt în stradă şi cer majorarea salariilor şi a sporurilor.

Cosmin Andrei, preşedintele Sindicatului Europol: “Salariile noastre, din 2008 până în prezent, au crescut cu 59 de lei”

“Suntem aici pentru Legea salarizării unitare, pentru proiectul de lege despre care se vorbeşte de două săptămâni, dar pe care nimeni nu l-a văzut. Este vorba despre viitorul nostru. Protestăm şi faţă de modul incorect în care a fost aplicată Hotărârea de Guvern numărul 1 cu privire la salariul minim. În momentul de faţă sunt aproximativ 40.000 de poliţişti plătiţi cu salariul minim de 1.450 de lei în care sunt introduse sporuri sub formă de sume compensatorii. (…) Practic, nu este vina unui singur minister, e vina Guvernului şi în principal a celor două ministere: Ministerul Muncii şi Ministerul Afacerilor Interne. Ne-am împărţit ca să le arătăm nemulţumirea faţă de ambele ministere: MAI-ul pentru cum a aplicat HG privind salariul minim şi Ministerul Muncii pentru grila de salarizare. Aşteptam reacţii din partea celor două ministere, pentru că într-adevăr a fost vina poliţiştilor, noi suntem disciplinaţi din fire, nu am ieşit până acum în stradă, dar suntem ultima categorie bugetară. Salariile noastre, din 2008 până în prezent, au crescut cu 59 de lei”, a spus Cosmin Andrei, preşedintele Sindicatului Europol, citat de Agerpres.