Snagovenii au sărbătorit Ziua Națională a României alături de fraţii lor moldoveni, reprezentaţi de primarul Victoria Butuc-Guranda și câțiva consilieri locali din Republica Moldova, sosiți tocmai din comuna Dănceni, Raionul Ialoveni, pentru a se bucura împreună de momentul istoric plin de emoții pentru români.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 479, ediția print

Ca în fiecare an de 1 Decembrie, şi de această dată primarul Marian Oancea împreună cu reprezentanţi ai Consilului Local, Poliției Române şi Poliţiei Locale şi alături de snagoveni, au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din curtea Bisericii ”Buna Vestire”, începând cu ora 10.00. Primarul Marian Oancea a declarat că „1 Decembrie este cea mai importantă zi a românilor, o zi cu o încărcată însemnătate emoțională și istorică, o zi pentru toţi românii, în care noi, snagovenii, mergem și depunem coroane la toate monumentele din comună ridicate în cinstea eroilor neamului”.

Un grup de elevi talentaţi ai Şcolii din Snagov, pregătiţi de dirigintele lor, Alina Mihaela Florea, a cântat Imnul României, „Doamne, ocrotește-i pe români!”, „Treceți batalioane române Carpații” și „Acasă-i România!”.

Înainte de a pleca spre Monumentul Eroilor din Ghermănești, toată lumea prezentă s-a prins în Hora Unirii, împreună cu Marian Oancea şi Victoria Butuc-Guranda, invitatul de onoare felicitându-i pe toți românii de pe ambele maluri ale Prutului şi urându-le „o Românie cât mai frumoasă, cât mai prosperă”. „Sunt mândră că sunt româncă și sunt mândră de faptul că aceste comune ale noastre sunt înfrățite!”, a spus primarul moldovean.

Mai târziu, edilul din Snagov împreună cu reprezentanți ai Consiliului Local şi Poliției Locale au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din Ghermăneși, la Monumentul Eroilor din Ciofliceni și la Monumentul Eroilor din Tâncăbești.

O troiţă nouă în curtea Bisericii din Ghermănești

Înainte de slujba de sfințire a noii troițe din curtea Bisericii din Ghemănești, edilul comunei, Marian Oancea, a declarat: „Astăzi, este cel mai important eveniment, Ziua Națională a României, încep prin a vă spune La mulți ani, români! La mulți ani, snagovenii mei! La mulți ani, România! Preoții noștri s-au îngrijit ca astăzi să sfințim, o troiță cu o însemnătate deosebită, care va rămâne peste ani în cadrul comunității noastre, în curtea bisericii noastre. Felicitări părintelui Iarinca și părintelui Marian pentru tot ceea ce fac pentru comunitate, dar, nu în ultimul rând, felicitări consilierilor locali care aprobă proiecte benefice comunităţii şi bisericii. Încă o dată, vreau să mulțumesc angajaților din Primărie, care sunt alături de mine și dau suflet acestei comunități. Minunaţii noştri copii ne vor încânta și astăzi. Vă mulțumim că sunteți alături de comunitatea noastră. Doamne ajută şi la mulți ani!”

Slujba de sfințire a troiței a fost săvârșită de sfinții părinți ai Bisericii din Ghermănești, Alexandru Iarinca și Ștefan Dan Marian, dar și de invitații speciali – părintele Alexandru Ioniță și Nicolae Pescovici. „Duminica, este ziua Domnului, iar 1 Decembrie, în fiecare an, este ziua Învierii neamului românesc. 1 Decembrie este legată de ocrotitorul țării noastre și nu este întâmplător acest lucru, prin voia Prea Sfintei Treimi și prin faptul că Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu o zi în urmă. 1 Decembrie este de aproape 3 decenii Ziua Națională a României, ziua în care noi, românii, ne aducem aminte cu recunoștință de sacrificiul și înțelepciunea cu care înaintașii noștri au înfăptuit România Mare, dar și de jertfa ostașilor români prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918. În amintirea acestei jertfe, am ridicat în curtea bisericii din comunitatea noastră, a germăneștenilor, o frumoasă troiță de piatră, cu ajutorul familiei Stoica și a domnului primar. Mulțumim, de asemenea, cadrelor didactice și copiilor care ne-au sprijinit la acest eveniment, mulțumim comandantului pompierilor, care ne este alături. La fel cum noi, preoții, ne luptăm cu focul cel veșnic, așa și pompierii se luptă în fiecare zi cu focul lumesc. Vă mulțumesc tuturor pentru că aţi venit la acest eveniment, iar Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze și să fie ca toți românii de pretutindeni să se unească ­într-un suflet și într-un cuget. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, le-a spus părintele Alexandru Iarinca celor prezenţi la săvârșirea slujbei de sfințire a troiţei.

Depunerea coroanei de flori la noua troiţă a fost realizată de pompierii români împreună cu primarul comunei şi alături de Rareș Stoica – acesta din urmă contribuind financiar la realizarea monumentului. Rareș Stoica a vorbit despre bucuria de a ajuta comunitatea ghermăneștenilor, finanţând acțiunile de binefacere iniţiate de părintele Iarinca. „Este o zi sfântă pentru români, o zi mare, este o troiță care va rezista în timp pentru comunitate, fapt ce mă bucură enorm de mult și de aceea am făcut totul pentru a-i ajuta pe cetățenii din Ghermănești”, a completat Rareş Stoica.

Finalul evenimentului a fost marcat cu poezii, cântece și voie bună. Sub îndrumarea profesoarei de limba și literatura română, Iuliana Roxana Nițu, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, din Ghermănești, copiii au recitat poezii cu notă patriotică, scrise de George Coșbuc și Mihai Eminescu. Corul de copii condus de profesoara de muzică Alina Florișteanu a închis spectacolul așa cum se cuvine în zi de sărbătoare, cu melodia „România, România”.

Apoi, în spiritul bunei tradiții românești, toţi cetățenii comunei Snagov au fost invitați la o mâncare tradițională, oferită în mai multe locaţii – la Pizzeria Lions, din Snagov, în Parcul Primăriei, din Ghermănești, în Parcul din Cioflinceni și la Căminul Cultural din Tâncăbești. „De când sunt primarul comunei, în fiecare an întâmpinăm cetățenii cu tradiționala fasole cu cârnați, pregătind peste 1.000 de porții, iar vinul fiert și țuica au fost oferite de oamenii gospodari de la noi din comună”, a mai spus primarul.