În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. Pe lângă Transilvania în sine, au fost alipite Regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș. În acel moment, Vasile Goldiș a citit proclamația, care decreta: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 431, ediția print
O sută de ani mai târziu, pe 1 decembrie 2018, în comuna ilfoveană Periș, ca de altfel în toată România, locuitorii au aniversat Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri, cu mândrie, cu bucurie și evlavie.
Evenimentul istoric de acum un secol a dus granița României în Vest pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria de azi și din Serbia de azi (Banatul sârbesc). Pierderea masivă de teritorii a determinat Ungaria să declare război României și Cehoslovaciei în 1919, acesta terminându-se după ce armata Română a cucerit Budapesta în data de 4 august 1919. La acel moment, celebrul sergent Iordan a atârnat opinca pe Parlamentul maghiar. Ungaria a cedat definitiv pretențiile sale teritoriale în 1920, prin Tratatul de la Trianon.
După Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989, ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În intervalul 1866 – 1947, ziua națională era sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.
”Slavă martirilor eroi”
Primăria și Consiliul Local al comunei Periș au marcat Centenarul Unirii, pe 1 Decembrie, de la ora 12.00, printr-un moment solemn ce s-a desfășurat la ”Monumentul eroilor căzuți pentru întregirea neamului”, monument ridicat din inițiativa și strădania Societății Culturale ”Lumina Satului” prin colectă publică, în perioada 1936 – 1938, proiectul și execuție aparținându-i inginerului Ioan Gheorghe Florescu Periș. ”Cinstire și veșnică pomenire eroilor din 1916 – 1919. Mărire celor care au căzut în război, mărire în veci și slavă martirilor eroi, mărire celor care au murit să întregească sporind cu brazdă nouă moșia strămoșească. Această cruce, simbolul credinței creștine, să vorbească viitorului despre faptele trecutului”, este mesajul înscris pe monument în cinstea eroilor căzuți la datorie. Eroi pentru care, un sobor de preoți ai parohiilor comunei Periș a oficiat o emoționantă slujbă de pomenire. Primarul comunei Periș, Anghel Albu, a depus o coroană de flori, alături fiindu-i și elevi ai Liceului nr. 1, din localitate.
”Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie. Este o zi deosebită pentru poporul român pentru că idealul de secole al poporului nostru, de a fi unit Transilvania, Moldova și Țara Românească, s-a împlinit acum 100 de ani. Deci vârsta țării noastre, a României este de 100 de ani. De aceea s-au organizat atât de multe sărbători în anul Centenar și este un moment deosebit pentru că, iată, prin vitregiile istoriei, totuși, până la urmă, poporul român a reușit să se unească. Mai ales datorită jertfei eroilor din Primul Război Mondial, atunci când România a intrat în 1916 și au murit sute de mii de români pentru ca să se realizeze idealul unirii poporului român. La mulți ani, tuturor românilor, La mulți ani, României și Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România încă sute și sute de ani de aici încolo!”, a spus părintele Dumitru Cătălin Răbușapcă de la Parohia Periș. I-au fost alături părintele Emil Manole, de la Parohia Brătulești, părintele Victor Cocârlea, de la Parohia Buriaș, și Alexandru Costea, de la Parohia Bălteni și copiii de la Liceul nr. 1, Periș.
”Să ne bucurăm de ziua noastră!”
După discursul părintelui Răbușapcă, primarul comunei Periș, Anghel Albu, a dorit să menționeze că, vorbind despre Marea Unire de la 1 Decembrie, ar merge puțin mai departe, spre Mihai Viteazul, care a făcut prima unire, dar numai pentru trei luni. ”Și pofta lui s-a împlinit acum exact 100 de ani, când, lângă Moldova și Tara Românească s-a alipit și Transilvania. Este un eveniment de o deosebită importanță pentru neamul românesc. Gândi-
ți-vă că la 1600, când s-a făcut prima unire, se înfăptuiește 300 de ani mai târziu, cu adevărat. Trebuie să fim mândri că suntem români, să ne bucurăm de ziua noastră iar voi să țineți minte acest eveniment istoric din viața voastră”, a subliniat edilul, adresându-se în mod special copiilor prezenți. ”La mulți ani, România! Dumnezeu să ne ajute!”, a mai spus primarul Anghel Albu.
Petrecere și voie bună
Sărbătoarea a continuat, începând cu ora 13.00, în tradiționalul stil românesc. Locuitorii comunei Periș au fost invitați la petrecerea special organizată pentru ei la Sala de Sport. Timp de mai multe ore, cetățenii s-au bucurat, împreună cu primarul lor, de momente artistice deosebite, dar și de tradiționalul meniu de 1 Decembrie, adică fasole cu ciolan, udată din belșug cu țuică sau vin fiert. În ciuda frigului de afară, de crăpau pietrele, locuitorii s-au simțit excelent datorită unui program special oferit de organizatori. Au venit la Periș cu momente antrenante, artiști îndrăgiți precum Aurel Moga, Mariana Stan, Axinte, de la Vacanța Mare, George de la Giurgiu, formația George Nicoloiu, Ilie Măndoiu cu ale sale cântece oltenești și, nu în ultimul rând, mult iubitul Gheorghe Turda. Acesta a făcut cu muzica sa, să tresară sufletele de patriotism. Pe toată perioada petrecerii, primarul Anghel Albu a fost alături de cetățenii săi, împreună cu reprezentanți de seamă ai comunei. ”Sunt fericit că într-o zi atât de importantă pentru noi toți, îi am alături de cetățeni pe reprezentanții comunei, dascăli, angajați ai instituțiilor, consilieri locali, dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov, precum vicepreședintele Rizia Tudorache”, ne-a mai spus primarul Anghel Albu.