La Mogoşoaia

Prima zi a lunii mai a coincis, pentru Mogoşoaia, cu redeschiderea sezonului de activităţi în Târguşorul Brâncovenilor, cunoscut sub numele de Kulturestock. De fapt, a fost un sfârşit de săptămână foarte plin, în care sărbătoarea muncii a dat startul la distracţie.

De unde vine tradiţia de 1 Mai?

Mişcările muncitoreşti din America, de la sfârşitul secolului XIX, pentru obţinerea zilei de lucru de opt ore, sunt la originea sărbătorii de 1 Mai. Astfel, la congresul din 1884, sindicatele americane pro­mit că vor impune patronilor ziua de lucru de opt ore și aleg ziua de 1 mai ca debut al acţiunilor lor. Apoi, greva generală din 1 mai 1886 s-a prelungit timp de trei zile, iar la Chigaco sunt şi pierderi de vieţi omeneşti, odată cu explozia unei bombe. În anul 1888, la întrunirea Federaţiei Americane a Muncii s-a hotărât ca, în ziua de 1 mai 1890, să fie organizate din nou manifestaţii şi greve, pentru scopul final: stabilirea zilei de muncă de 8 ore. În acea zi au ieşit în stradă muncitorii din SUA, din majoritatea ţărilor europene, dar şi din Chile, Peru sau Cuba. Între timp, însă, în 1889, social–democraţii afiliaţi la Internaţionala a ll–a, stabiliseră, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor – lucru care s-a şi întâmplat. Nu era încă o sărbătoare, ci era o zi în care muncitorii îşi cereau drepturile, cea mai mare dorinţă a lor rămânând „stabilirea prin lege a zilei de muncă de 8 ore”. În mod bizar, cu toate că americanii au iniţiat mişcarea, la scurt timp ei s-au dezis de această zi de 1 mai. Federaţia Americană a Muncii a început să serbeze Labor Day („Ziua Muncii”), anual, în prima zi de luni a lui septembrie. 

Ziua Muncii în România

Ziua de 1 Mai a fost marcată, în România, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpenești. Primele demonstrații muncitorești organizate la noi în țară au avut loc în 1945, la București, iar ultimele s‑au desfășurat în 1971. În anii următori, s-a renunțat la parada de 1 Mai, ziua fiind marcată prin adunări numite ”populare”, care aveau loc fie pe Stadionul Republicii,  fie la Pavilionul Expoziției Economiei Naționale — azi Romexpo, fie la Sala Palatului. Erau prilejuri de omagiere a cuplului Ceaușescu, prin ample parade cu care alegorice şi defilări ale copiilor şi adulţilor, pregătite cu mult timp înainte. În 1945, a avut loc prima demonstrație ”a oamenilor muncii”. După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată. În 2003, Blocul Naţional Sindical a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică, pentru a serba această zi. Criticile au fost imense şi, în consecinţă, s-a renunţat la ample mişcări, în anii următori. Cu toate acestea, românii sărbătoresc la nivel personal, prin ieşiri la iarbă verde şi tradiţionalul grătar cu mici, stropiţi cu bere. 

1 Mai, în Târguşorul Brâncovenilor

Parcul comunei Mogoşoaia şi-a reprimit admiratorii, complet curăţat de trecerea iernii, total renovat şi foarte, foarte înflorat, spre bucuria ochilor mici şi ­mari. Vremea bună a permis organizarea de picnicuri pe iarba verde, nu însă şi grătare. Dimineaţa zilei de vineri a adus şi mulţi turişti străini, care au venit să testeze oferta sportivă de la Zumbala. Ce spune responsabilul cu relaţii publice al Primăriei Mogoşoaia, Ştefana Mireţ-Vlad : «Ne bucurăm că sunt multe autocare şi parcul este plin şi de turişti străini, căci este rodul promovării intense pe care noi toţi l-am făcut pentru comuna Mogoşoaia. Suntem la a treia ediţie a Kulturestock, pe care o reluăm astăzi cu o scenă nouă şi cu noi concepte de spectacole: la fiecare sfârşit de săptămână, oferim un altfel de concert. Continuăm cu jazzul şi fanfara şi ne îndreptăm spre o combinaţie de sport şi muzică, la care se adaugă oferta de wake boarding și caiac. Jazzul a devenit, între timp, unul dintre ritmurile preferate la Mogoşoaia şi acest fapt ne bucură imens. Va mai fi şi operă care, din nou, a fost pe placul vizitatorilor Târguşorului. Azi vor evolua bateriştii de la Slick Drums, apoi dans cu trupa Moondance. Amfitrionul evenimentului de astăzi este Teo Magicianul. Anul acesta, vom fi gazde pentru teatru independent, anul trecut a fost locul teatrului de păpuşi. Începând de weekendul viitor introducem şi o combinaţie de aerobic cu dans.  S-a născut, apoi, un nou val, dacă pot să spun aşa, avem foarte mulţi voluntari care vor să vină să evolueze pe scenă, foarte mulţi tineri  care vor să vină la Mogoşoaia şi să susţină momente artistice. De azi şi până la sfârşitul lunii septembrie, îi aşteptăm în Târguşorul Brâncovenilor pe toţi cititorii Jurnalului de Ilfov care vor să-şi petreacă sfârşitul de săptămână într-o atmosferă aparte, aici, la Mogoşoaia».