Tu știi când ai nevoie de sfatul psihologului și când trebuie să consulți psihiatrul?

Viața modernă, cu nenumăratele sale responsabilități, te poate pune, uneori, la grea încercare. Poți trece prin perioade în care starea psihică este profund afectată, iar capacitatea de te reechilibra îți pare a fi depășită. Acestea sunt momentele când ai nevoie de ajutor și nu trebuie să-ți  fie rușine să îl ceri. 

România înregistrează cifre alarmante privind incidența tulburărilor mintale – 1.330,58 la suta de mii de locuitori, ceea ce ne clasează pe locul doi ca valoare în Europa. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 9% și 10% dintre români sunt diagnosticați cu depresie. În realitate, însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare și se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulburărilor ușoare, anxios-depresive, atacuri de panică, dependență de ­alcool și substanțe, la psihoze sau schizofrenie.

 

Psihiatrul îți tratează bolile mintale severe

 Psihologia și psihiatria sunt două meserii distincte, atât ca proces de formare, cât și ca profil de lucru, însă care se intersectează în multe puncte. Psihiatrul, este cel care tratează ­boli psihice în forme mai severe și care necesită de cele mai multe ori tratament medicamentos. Ambii pot face psihoterapie, ca parte a tratamentului unei afecțiuni psihice, însă doar psihiatrul poate prescrie tratament medicamentos.

“Este recomandat să mer­gem la un psiholog ori de câte ori trecem ­printr-o perioadă în care echilibrul nostru emoțional este alterat, iar capacitatea noastră de a ne reechilibra singuri este afectată. Psihologul ne poate ajuta, prin pregătire și obiectivitate, să punem lucrurile în perspectivă și să găsim soluția ieșirii din acest impas sufletesc. Psihiatrul tratează orice afecțiune psihică, de la o situație de criză care produce un dezechilibru emoțional cu simptome de anxietate și depresie, până la patologii severe. Tratamentul folosit poate consta în medicație, psihoterapie sau o combinație a celor două”, explică dr. Dana Stejar, psihiatru și psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic și Tratament.

 

Dezechilibrul psihic îți poate cauza durere fizică

Există o legătură directă între starea de sănătate fizică și cea psihică. Orice dezechilibru într-una din părți generează un dezechilibru în funcționarea întregului. “Să luăm de exemplu cazul unei femei cu dureri în zona pelvină și cu simptome de natură ginecologică, fără bază organică. Cauza o găsim fie într-o istorie de abuz fizic, emoțional sau sexual, fie într-un conflict legat de identitatea ei ca femeie, sau de manifestare a feminității. Rezolvarea durerii va veni prin identificarea cauzei și rezolvarea conflictului”, adaugă dr. Dana Stejar.

 

Mișcă-te, alimentează-te corect și bucură-ți sufletul!  

Însă, pentru a avea o stare psihică bună trebuie să ai grijă și de corpul tău. Mișcarea, alimentația adecvată, relaxarea, evitarea consumului excesiv de alcool și evitarea consumului de droguri, tratarea oricăror afecțiuni fizice au un rol extrem de important pentru menținerea sănătății psihice.

“Trebuie să ne îngrijim în aceeași măsură și de starea noastră sufletească, investind în relațiile cu cei dragi și în activități care ne aduc bucurie. Și, nu în ultimul rând, trebuie să ne consolidăm o viață spirituală și un sistem de valori care să ne susțină în momente de răscruce și să ne ajute să înaintăm frumos pe drumul vieții”, mai spune dr. Dana Stejar.