Credincioșii se pot ruga și închina Maicii Domnului, la icoana Sa făcătoare de minuni

O nouă sărbătoare îmbracă Biserica în straie frumoase de sărbătoare, cea a cinstirii icoanei Maicii Domnului Prodromița. Toți cei care vor să-și găsească liniștea sufletească se pot ruga și închina Născătoarei de Dumnezeu, la icoana Sa făcătoare de minuni, vineri, pe 12 iulie, la marele praznic al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.495

Icoana de la Paraclis, o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni de la Muntele Athos

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, din Capitală, adăposteşte Icoana Maicii Domnului Prodromiţa, a cărei nume se traduce Înaintemergătoarea. Aceasta este copie a unei icoane de la Muntele Athos considerată făcătoare de minuni. Este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a icoanei de la Muntele Athos. Atât pictura cât şi ferecătura sunt lucrate din argint, bogat ornamentat, iar pe alocuri este aurită. Coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos sunt împodobite cu pietre preţioase.

Icoana originală nu a fost făcută de mâna omului

Despre icoana originală se ştie că nu a fost făcută de mâna omului. În mod miraculos, aceasta s-a pictat singură. Minunea s-a petrecut la Mănăstirea Bucium din Iaşi, în anul 1863. La vremea aceea, iconarul Iordache Nicolau, un adevărat credincios, a vrut să picteze icoana în ansamblul mănăstiresc de la Iaşi. A făcut mai întâi veşmintele şi celelalte părţi ale icoanei, lăsând sfintele feţe a Maicii Domnului şi a Pruncului Iisus Hristos din braţele Ei, la final. Abia după ce a terminat de zugrăvit toate acestea, a început să contureze feţele. Deşi era unul dintre cei mai iscusiţi pictori ai vremurilor, s-a poticnit inexplicabil. Speriat şi supărat că nu mai are îndeletnicirea de până atunci sau că o voinţă mai puternică se opune acestei lucrări, el a acoperit icoana şi a închis atelierul. Spre uimirea sa, în ziua următoare, când a mers să-şi continue lucrul, icoana era pictată cu desăvârşire.

Mărturiile iconarului care a încercat să picteze icoana şi nu a mai reuşit

Pentru a da credibilitate minunii care se petrecuse cu sfânta icoană, pictorul a lăsat drept mărturie următoarele înscrisuri, pe care le reproducem întocmai:  “Eu, Iordache Nicolau, zugrav din târgul Iaşi, am zugrăvit această sfântă icoană a Maici Domnului cu însăşi mâna mea, la care a venit o minune: după ce am isprăvit veşmintele, după meşteşugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez feţele Maicii Domnului şi a lui Iisus Hristos.  Privind eu la chipuri, cu totul a ieşit din potrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meşteşugul. A doua zi, după ce m-am sculat, am făcut trei metanii înaintea Maicii Domnului, rugându-mă să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi sfânta Ei icoană. Când m-am dus să mă apuc de lucru, am aflat chipurile drese desăvârşit, precum se vede. Văzând această minune, ­n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși o greșeală a fost aceasta că am dat lustru la o asemenea minune”.  Ulterior, a fost dusă în Sfântul Munte Athos şi a devenit ocrotitoarea şi, totodată, comoara Schitului românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” sau Prodromu.

De opt ani ocroteşte credincioşii care se roagă în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Copia a fost aşezată la loc de cinste în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în urmă cu aproape opt ani. Mai exact, pe 24 octombrie, 2011, când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit minunatul lăcaş de cult din inima Capitalei. De atunci, credincioşii se pot ruga la icoana care o înfăţişează pe Maica Domnului cu Pruncul ori de câte ori simt nevoia. Anual, mii de pelerini vin aici să se reculeagă şi să aducă laudă şi mulţumire „Celei ce este mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune, pe Dumnezeu cuvântul, a născut”. Doar este cea mai importantă icoană din Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. De aceea este şi icoana reprezentativă a hramului acestui lăcaş sfânt. An de an, cinstirea Ei este prăznuită pe 12 iulie, atunci când se săvârşeşte şi slujba de hram a Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.