Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 130 de milioane de euro din Fondul de Coeziune, pentru prima etapă a proiectului de tratare a apelor uzate din jurul Bucureştiului, costul total al investiţiei fiind estimat la peste 400 milioane de euro, a informat Ministerul Mediului. Proiectul „Finalizarea Staţiei de epurare a apelor uzate Glina, reabilitarea colectoarelor principale de canalizare şi a canalului colector de apă uzată Dâmboviţa“ este finanţat prin Axa 1 – Sectorul de apă şi apă uzată al Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu.

Valoarea totală a primei etape a proiectului, care corespunde perioadei de programare 2007 – 2013, se ridică la 258.352.050 de euro, bani ce vor fi asiguraţi din fonduri europene şi de la bugetul de stat. Peste 159 de milioane de euro vor trebui asiguraţi în cea de-a doua etapă, în perioada de programare 2014 – 2020. Proiectul presupune investiţii în infrastructura de apă uzată amplasată în municipiul Bucureşti şi o parte din cele unsprezece localităţi din judeţul Ilfov (Dobroeşti, Pantelimon, Chiaj­na, Voluntari-Găneasa, Jilava, Popeşti-Leordeni, Chi­tila, Buftea, Glina, Mogoşoaia şi Otopeni – zona aeroportului Henry Coandă), iar populaţia ţintă beneficiară a proiectului este format din – 327 de locuitori ai municipiului Bucureşti şi 140.377 locuitori ai localităţilor învecinate.

Investiţiile prioritare pentru acest proiect vizează extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia incineratorului pentru eliminarea nămolului, reabilitarea şi extinderea sistemului de drenare şi lucrări de reducere a infiltraţiilor, prin reabilitarea sistemelor de drenaj în zonele Tineretului, Titan şi Lacul Carol, şi reabilitarea colectoarelor principale.

„Investiţia va îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii a peste două milioane de locuitori din jurul Bucureştiului. Va îmbunătăţi calitatea apei râului Dâmboviţa, fapt care va fi benefic şi pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, va creşte atractivitatea eco­nomică a zonei pentru afaceri şi companii“, a declarat comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn.