La numai două zile de la comemorarea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului românesc, la Jilava au fost omagiați și cei ce au luptat pentru libertatea Bisericii Ortodoxe Române în timpul prigoanei comuniste împotriva creștinilor. Cu acest prilej, duminică, pe 3 decembrie, începând cu ora 16:00, Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Jilava, a găzduit evenimentul cultural „Suferință și Sfințenie la Jilava”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 380, ediția print

Evenimentul a fost organizat de Fundația Prietenie fără Frontiere, în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 1 (al cărei director este ing. Doina Tecu) și Școala Gimnazială nr. 2 (aflată sub conducerea prof. Stoica Stan, în calitate de director). Cei care s-au aflat în Sala de Festivități, acolo unde s-a desfășurat evenimentul, s-au bucurat de prezența fostului deținut politic Ion Varlam, scriitor și membru AFDPR și a muzicologului Radu Cozărescu, cel care a armonizat muzica și versurile lui Traian Popescu și el fost deținut politic, trecut la cele veșnice în anul 2010. Printre invitații speciali s-a numărat și fostul deținut politic Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR).

Poezii și cântece din închisoare, interpretate inegalabil de elevi

Seara ­culturală de la Jilava a inclus un emo­ționant program artistic care a reprezentat o incursiune în trecutul dureros al celor ce au avut curajul de a-și mărturisi credința și dorința de a-și jertfi viața pentru Dumnezeu și neamul românesc. ­Organizatorii și-au impresionat publicul spectator până la lacrimi, cu un program artistic de excepție. Recitarea unor poezii din închisoare de către elevii de la Școala nr. 1 Jilava, aflați sub îndrumarea prof. de limba română Simona Tase, discursuri ale invitaților – istorici și foști deținuți politici, cântece din închisoare pregătite și interpretate de către elevii de la Școala nr. 1 Jilava, îndrumați de prof. de muzică Ionel Preda, monologul suferinței – prezentat de actrița Monica Mușat, expoziție tip “puzzle” cu 16 picturi simbolizând suferința din Închisoarea Jilava, picturi realizate de către copii de la Scoala nr. 2 Jilava, aflați sub îndrumarea artistei Cristina Mihaela Varga Rădulescu și expoziție cu 10 panouri cu personalități care au trecut prin închisoarea Jilava, sunt doar câteva dintre prezentările artistice care au făcut din seara de 3 decembrie de la Jilava, o seară a mărturisilor făcute spre pilda tinerilor de azi.

Ana Maria Bocăneală, președinte Fundația Prietenie fără Frontiere: „Vrem să transmitem generațiilor următoare valorile morale și trăirea celor ce au pătimit pe nedrept în perioada comunistă”

„Evenimenul cultural a avut două direcții  – memorialistic, ­amintindu-ne evenimente ­marcante, care s-au înscris deja în istoria Penitenciarului Jilava – Fortul 13 și educative, transmițând generațiilor următoare valorile morale precum curajul, răbdarea, demnitatea și trăirea celor au pătimit pe nedrept în perioada comunistă. În cadrul întâlnirii, l-am comemorat pe marele român Petre Țuțea, cel care, de 26 de ani ne privește din Veșnicie. Petre Țuțea, este unul dintre cei care au suferit în închisoarea de la Jilava. De acolo, de Sus, am vrea ca măcar acum să își uite vorba: «am făcut 13 ani de pușcărie pentru un popor de idioți”! Sigur că nu este mult ceea ce facem pentru acei Oameni ­mari, dar poate acum punem Începutul cel Bun…! Tot astăzi, i-am urat Mulți ani cu sănătate, domnului Demostene Andronescu, fost deținut politic, care a împlinit vârsta onorabilă de 96 de ani. Absolvent al Facultății de Istorie, a fost închis 12 ani în temnițele comuniste”, ne-a spus președintele Fundației Prietenie fără Frontiere, Ana Maria Bocăneală.

Prof. Stan Stoica, director Școala Gimnazială nr. 2, Jilava: „Temele abordate sugerează locul creației poetice și muzicale în viața deținuților și rolul credinței pentru supraviețuirea acestora”

„Comunitatea locală din Jilava a comemorat duminică, 3 decembrie, de la orele 16.00, martirii care au murit și au suferit în Fortul 13, în perioada regimului comunist. Desfășurată în sala de festivități a Școlii Gimnaziale nr. 1 Jilava, serata culturală propusă de organizatori (Fundația Prietenie fără Frontiere, condusă de doamna Ana-Maria Bocăneală) a cuprins momente artistice (versuri, muzică, teatru), intercalate cu mărturiile unor supraviețuitori ai temniței Jilava și ai altor închisori din România comunistă. Versuri compuse în detenție de foști deținuți politici au fost recitate de elevi ai Școlii nr. 1 Jilava. Alți elevi au interpretat, cu diferite instrumente, melodii inspirate din viața deținuților. Temele abordate cu preponderență au fost locul creației poetice și muzicale în viața deținuților și rolul credinței pentru supraviețuirea acestora. A impresionat în mod deosebit monologul interpretat de actrița Monica Mușat, care a reușit să transmită asistenței toată tensiunea, dramatismul și oroarea vieții de deținut politic la Jilava. Alte momente memorabile au fost prezentarea picturilor realizate de elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Jilava, coordonați de doamna profesoară Cristina Rădulescu-Varga, pe tema ”Suferință și sfințenie”. Contextul istoric al existenței Fortului 13 Jilava, ca închisoare, a fost creionat de profesorii de Istorie Aurel Dumitrescu și Stan Stoica. Eveniment de o mare diversitate, încărcat de dramatism, în același timp dinamic și interactiv, serata culturală desfășurată la Jilava a avut un puternic impact asupra publicului prezent. Cineva din sală a reprodus un citat care poate fi leit-motivul evenimentului, și anume: ”comunismul a umplut cerul de sfinți”. Condițiile inumane de detenție, supraaglomerarea, lipsa hranei, a asistenței medicale, bătăile și torturile, au decantat materia și au înălțat spiritele, făcând să se vorbească astăzi de «sfinții închisorilor» comuniste. O lecție pe care Istoria ­ne-o oferă. O Istorie care ne învață să privim spre viitor, însă știind totdeauna cine suntem, care ne este rostul, care ne sunt valorile”, ne-a mărturisit prof. Stan Stoica, directorul Școlii Gimnaziale nr. 2 din Jilava.