Un studiu realizat de Diane Farrar și colegii săi, de la Universitatea și Institutul pentru Cercetarea Sănătății din Bradford-Marea Britanie, a stabilit că tot mai multe femei însărcinate în trimestrul II, au început să aibă probleme legate de memorie. Problemele ar putea fi cauzate de nivelurile de hormoni crescute care afectează creierul.
„Cred că femeile sunt interesate și uneori îngrijorate cu privire la pierderea memoriei și se întreabă dacă nu și-au pierdut o parte din funcția lor cognitivă în timpul sarcinii”, a declarat cercetătorul Diane Farrar.
Farrar și colegii ei au testat memoria spațială a femeilor gravide-memoria care ne spune unde am parcat mașina sau unde am lăsat cheile. Cercetătorii au măsurat nivelul unui set de hormoni sexuali la femeile gravide și le-au pus să completeze un chestionar pentru a judeca starea de spirit și nivelul lor de anxietate.
Studiul a arătat că, femeile însărcinate au avut o stare de spirit mai scăzută și un nivel de anxietate crescut, în timpul sarcinii decât femeile care nu erau însărcinate.
Constatările cercetătorilor , sugerează că nivelurile ridicate de hormoni sexuali care circulă în corpurile femeilor însărcinate, ar putea avea un impact negativ asupra neuronilor din părți ale creierului responsabile cu memoria spațială.
„Știm că steroizii sexuali la niveluri ridicate pot avea efecte dăunătoare asupra neuronilor”, a declarat Farrar, deși ea a adăugat că este imposibil să se știe cu exactitate acest lucru.
O altă posibilitate este aceea că starea de depresie a femeilor gravide le-ar putea afecta memoria , cu toate că starea lor de spirit a revenit la trei luni de la naștere, în timp ce funcția de memorie nu.
În cazul în care hormonii sexuali sunt în spatele deficitului de memorie, lipsa de revenire după trei luni, ar putea fi pur și simplu pentru că creierul are nevoie de un timp mai lung pentru a se recupera.
„Este o zonă care are nevoie de mult mai multă cercetare, pentru a face lucrurile mai clare pentru femei”, a declarat cercetătoarea.