Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că subvențiile în agricultură au fost acordate anul acesta începând cu 23 februarie, pentru prima dată în România.

”Primul obiectiv al programului de guvernare în agricultură este și rămâne acordarea la timp a subvențiilor pentru fermieri. După cum știți, am elaborat și aprobat toate actele normative necesare. Am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvențiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în teren. Am operaționalizat sistemul de prelucrare și procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanțelor în contul APIA, printr-o colaborare perfectă între cele două ministere, Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor. Așa se face că pentru prima dată în România acordăm subvențiile începând cu data de 23 februarie anul acesta”, a spus ministrul Agriculturii.

Astfel, pentru 681.000 de fermieri, la această dată s-au procesat acte pentru 481.814 fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48.138.374 de milioane euro. Ca și grafic de derulare a subvențiilor, în data de 10 martie încep și subvențiile pentru zootehnie. ”Anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. Este un respect al nostru față de efortul fermierilor și este un angajament politic pe care ni l-am asumat și pe care ni-l ducem la îndeplinire.”, a mai spus oficialul.

„Anul trecut, aceste subvenții s-au dat în iunie, iulie. Anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. E un respect al nostru față de efortul fermierilor și este un angajament politic pe care ni l-am asumat și pe care îl ducem la îndeplinire”, a adăugat ministrul.

Demnitarul a precizat că ministerul pregătește și plata subvențiilor pentru anul agricol 2017. „Pregătim anul de plată 2017 pentru că în agricultură anii agricoli nu se suprapun cu anii calendaristici. Am luat toate măsurile organizatorice, măsurile tehnice de raționalizare a efortului uman în așa fel încât în data de 1 martie au început depunerile de cereri, iar azi, la această oră, prin datele pe care noi le procesăm, în România s-au depus 6.020 de cereri, față de 2.490 cereri, anul trecut”, a spus Petre Daea.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că „partea covârșitoare” a subvențiilor în agricultură va fi plătită până la 31 martie.