Fostul președinte american Barack Obama susține că nu a ordonat vreodată punerea sub supraveghere a unui cetățean american, dezmințind astfel acuzațiile pe care președintele american Donald Trump le-a făcut sâmbătă predecesorului său căruia îi reproșează că i-a pus sub ascultare telefoanele, înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.
„Președintele Obama și nici un responsabil al Casei Albe nu au ordonat vreodată supravegherea vreunui cetățean american”, a precizat Kevin Lewis, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, într-un scurt comunicat.
Președintele american Donald Trump l-a acuzat sâmbătă pe predecesorul său Barack Obama că i-a pus sub ascultare telefoanele înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, informează AFP, citat de Agerpres.ro.
Trump a lansat această acuzație într-o serie de postări foarte matinale pe Twitter, fără a oferi mai multe detalii și nici dovezi. El i-a reproșat fostului președinte că este „o persoană malefică (sau bolnavă)”.
„Execrabil! Tocmai am descoperit că președintele Obama mi-a pus sub ascultare liniile telefonice în Trump Tower încă înainte de victoria mea”, a notat Trump. „Este un lucru mercantil”, a comentat el, făcând o paralelă cu urmărirea militanților și simpatizanților comuniști din SUA în anii 1950.
Donald Trump a făcut o paralelă și cu scandalul Watergate, de spionaj politic care a dus în 1974 la demisia lui Richard Nixon, pe atunci președinte al țării.
„Sunt sigur că un bun avocat ar putea face o bună afacere din faptul că președintele Obama mi-a pus telefoanele sub ascultare în octombrie, chiar înainte de alegeri!”, a dezvăluit președintele american, care își petrece din nou weekend-ul pe proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida.
Această salvă pe Twitter intervine într-un moment în care administrația sa este zdruncinată de recentele dezvăluiri asupra contactelor dintre oameni din anturajul lui Trump și responsabili ruși în timpul campaniei prezidențiale și între 8 noiembrie, când el a fost ales președinte, și 20 ianuarie, când și-a preluat funcțiile.
Presa a dezvăluit săptămâna aceasta că ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, s-a întâlnit înainte și după alegerile din SUA cu mai mulți consilieri sau apropiați ai președintelui republican.
Jeff Sessions, un apropiat al lui Donald Trump, a recunoscut că a avut două întâlniri cu Serghei Kisliak în 2016, în plină campanie prezidențială, contrazicând vizibil ceea ce afirmase sub jurământ în fața unei comisii parlamentare în timpul audierilor pentru confirmarea sa în post.
Ambasadorul rus avusese mai multe contacte anul trecut cu Michael Flynn, în special telefonic, la 29 decembrie, când președintele de la acea vreme Barack Obama dăduse ordin pentru expulzarea a 35 de diplomați și spioni ruși, ca represalii la amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA. Flynn, consilier pentru securitate națională, a trebuit să demisioneze în 13 februarie.
Kremlinul a dat asigurări că nu era la curent cu întâlnirile dintre Sessions și Kisliak, subliniind în același timp că „treaba ambasadorului era să aibă cât mai multe întâlniri cu putință”.