Campanie de promovare a Programului „Tomata” a Direcției pentru agricultură Ilfov, în comuna Vidra

În data de 1 februarie 2017, a intrat în vigoare HG 39 care reglementează modul de desfășurare a programului denumit „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”. Valoarea ajutorului se ridică la 3.000 de euro/an.  El este complementar sprijinului cuplat pe care legumicultorii îl vor primi de la APIA, iar cele două ajutoare nu se exclud unul pe altul. Acest proiect își propune să stimuleze producția de tomate în țara noastră, astfel încât pe piață să existe roșii românești pe tot parcursul anului. Ajutorul poate fi accesat pe o perioadă de cinci ani.

Pentru a informa producătorii de tomate din județul Ilfov, Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) a organizat o serie de întâlniri de informare a celor care ar putea beneficia de acest ajutor, din comuna Vidra. Una dintre aceste întâlniri a avut loc pe data de 2 martie, la care a participat, din partea Direcției pentru Agricultură, însuși directorul acesteia, Georgiana Ene.

Mulți producători reticenți, pentru că nu au înțeles cum se desfășoară programul

Pentru că numărul de cereri depuse până acum este destul de mic, Georgiana Ene a decis să intensifice demersurile pentru a atrage cât mai mulți producători. Prin urmare, au fost trimiși pe teren specialiștii Direcției, cu formulare de înscriere, pentru a crește numărul de beneficiari: „Scopul programului este să avem tomate românești pe tot timpul anului și de a-i stimula pe micii producători. Anul acesta este un an-pilot. Din comuna Vidra avem cele mai multe cereri, cam 80%, dintr-un total de circa 120 pe Ilfov, de aceea insistăm aici, pentru că se mai poate. Sunt convinsă că oamenii mai au întrebări. Deși am mai trimis două echipe pentru a face informări, iată că am venit și a treia oară, pentru că am constatat că producătorii nu au înțeles corect cum se va desfășura acest program. Mulți au reticențe, pentru că nu știu cum se acordă această subvenție”, ne-a explicat Georgiana Ene.

Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

Legea prevede că valorificarea producției se poate face în două perioade, pe parcursul unui an: ianuarie-mai, inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv. Cererile pot fi depuse înainte de prima însămânțare. Așadar nu există niciun termen limită, iar producătorul poate opta pentru oricare dintre cele două perioade. Pentru a deveni eligibil, acesta trebuie să respecte următoarele condiții:

● să dețină o su­prafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere tomate, 2017, beneficiar numărul . . . , Direcția pentru Agricultură a Județului . . .  ”;

● să obțină o pro­ducție de minimum 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg, dovedită cu documente justificative;

● să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, în anul 2017.

„Dovada valorificării producției se poate face în mai multe moduri. De exemplu, dacă tomatele sunt vândute la piață, marfa i se cântărește la sosire și la plecare, iar di­ferența este consemnată în filele din carnetul de producător. Astfel se realizează o evidență a cantității de marfă vândute. Sau, în cazul în care tomatele sunt destinate prelucrării, cantitatea de tomate procesate se dovedește prin nota de intrare-recepție care se întocmește în acest caz. Așadar există mai multe tipuri de documente care pot dovedi cantitatea de legume produsă și livrată. Bineînțeles, dacă tomatele sunt livrate către un retailer, acesta îi va elibera documentele necesare”, ne-a precizat directorul DAJ Ilfov.

Banii se primesc după ce se face dovada realizării producției

La întâlnirea de la Vidra, după prezentarea programului, cei prezenți au fost invitați să pună întrebări. Una dintre acestea a privit situația în care nu se realizează producția prevăzută. „Trebuie să dăm banii înapoi?”, a întrebat un producător. „Nu aveți ce bani să dați înapoi, pentru că nu îi veți primi înainte de a face dovada realizării acestei producții, de 2 tone. Așadar nu există niciun risc pentru dvs.”, a explicat directorul DAJ Ilfov. O altă problemă care a fost ridicată a fost cea a respectării celor două perioade de livrare amintite mai sus. „Eu nu pot să mai produc roșii în noiembrie și să le mai și țin până în decembrie!”, a spus unul dintre legumicultori. Georgiana Ene i-a explicat că livrarea producției nu trebuie să respecte strict aceste două termene. „Aveți po­sibilitatea să obțineți producția, în cele două perioade, separate sau cumulate! Singura dvs. obligație este aceea ca, până pe 27 decembrie, să faceți dovada valorificării celor 2 tone de tomate. Dacă ați reușit să le valorificați mai devreme, puteți primi ajutorul, perioada nu contează. Este alegerea dvs. Ați vândut cantitatea obligatorie, veniți la Direcție cu documentele justificative, noi le analizăm și, după aceea, veți primi cele 3.000 de euro”. Georgiana Ene a mai precizat că producția obligatorie se poate realiza și pe două suprafețe protejate diferite, cu condiția ca acestea, cumulat, să aibă 1000 mp. „Dumneavoastră declarați la DAJ doar o suprafață de 1.000 mp. Ea poate fi cumulată din mai multe solarii, nu neapărat dintr‑unul singur”, a mai subliniat directorul DAJ.

Articol apărut în ediția de print a Jurnalului de Ilfov, nr. 341. Vezi varianta PDF