Gabriel Oprea, fostul președinte UNPR, este acuzat de procurori că ar fi prejudiciat statul cu 400 de mii de lei, sumă pe care a aprobat-o serviciului secret al MAI pentru a cumpăra o limuzină, mobilă pentru biroul său ministerial și o cabină de duș cu hidromasaj.

Magistrații au respins atât contestația lui Gabriel Oprea, cât și pe cele depuse de ceilalți inculpați, fiind menținută o decizie a unui alt complet de la ÎCCJ din 19 octombrie 2016. La acea dată, judecătorii respinseseră toate cererile și excepțiile ridicate în dosar.

Decizia instanței este definitivă și urmează ca magistrații să stabilească un termen pentru începerea judecării pe fond a dosarului.

Abuz în serviciu este acuzația pentru care va fi judecat Gabriel Oprea în dosarul în care o hotărâre similara a fost luată și în privința fostei conduceri a fostului departament pentru Informații și Protectie Internă al MAI.

Este vorba de cazul în care conducerea DIPI ar fi achiziționat cu încălcarea legii un autoturism de lux în valoare de 400 de mii de lei de care a fost folosit în deplasări în interes de serviciu. Acei bani proveneau din fondul operativ al ministerului.

În luna mai 2016, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI).

În dosar au mai fost deferiți justiției: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, și Marian-Dănuț Iacob, comisar șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, în formă continuată, potrivit Agerpres.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

DNA precizează că, în perioada 21 august — octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Gabriel Oprea.

De asemenea, în perioada 2014 — 2015, același inculpat, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume — de peste 238.000 lei, alocată pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ.