Peste 450.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a din toată țara, trec prin emoțiile evaluării competențelor. Toată săptămâna aceasta, în școli și licee se desfășoară simulările pentru probele scrise ale examenelor naționale pe care le vor susține în vară. Iată când au loc simulările, pe discipline!

  • 13 martie 2017 – a avut loc proba scrisă de Limba și literatura română (clasa a VIII-a) și proba E)a  – Bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a)
  • 14 martie 2017 – se va desfășura proba scrisă de Limba și literatura maternă (clasa a VIII-a) și proba E)b) – Bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a)
  • 16 martie 2017 se va da proba scrisă la matematică (clasa a VIII-a) și proba E)c) – proba obligatorie a profilului – Bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a)
  • 17 martie 2017 proba E)d) – se va organiza proba la alegere a profilului și specializării – Bacalaureat (se adresează exclusiv elevilor clasei a XII–a)

Notele nu se trec în catalog

Elevii vor afla rezultatele examenelor simulate pe 31 martie. Notele nu se trec în catalog, evaluările având ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor pe care le vor susţine la finalul anului școlar. În acest mod, profesorii vor putea stabili nivelul real de pregătire atins în această etapă  astfel încât, să se optimizeze pregătirea elevilor în vederea obținerii unor rezultate bune la evaluările de atunci.

Subiectele se regăsesc în programa de examen

„În situația excepțională în care se dorește trecerea notei în catalog, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notei în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele școlare județene vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune. Subiectele sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe http://subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de doi profesori din unitățile de învăţământ în care elevii susțin simularea”, anunță Ministerul Educației.

Rezultate slabe la simulările de anul trecut

Potrivit Ministerului Educației, anul trecut au participat la simularea Evaluării Naționale 169.632 de elevi adică, 90,71%. Dintre aceștia, doar 30,58% au luat note peste 5. „În ceea ce privește simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 și note peste 5 la toate probele) de 28,51% la clasa a XI-a, respectiv 38,39% la clasa a XII-a”, mai informează Ministerul Educației.