De la 1 ianuarie 2018, bugetarii nu-și vor mai lua salariile ca până acum, numai după vechimea în muncă, ci în urma unor departajări pe funcții, grade și gradații. Primii cărora le vor crește salariile vor fi medicii și profesorii, ceilalți angajați urmând să-și ia salariile majorate etapizat, în patru ani.

De anul viitor, un medic, profesor universitar cu o vechime în muncă de peste 25 de ani, va ajunge să câștige 12.000 de lei, iar un profesor cu cel mai mare grad în învățământ, 10.000 de lei. „Vrem să stopăm acest exod al medicilor. Baza de jos este cea care va avea o creștere semnificativă, pentru că așa e normal”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, duminică, într-o emisiune difuzată de Antena 3.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu: „Salariile mai mici de 4.000 de lei, se dublează”
Legea salarizării unitare prevede ca statul să dubleze salariile sub 4.000 de lei şi să le majoreze cu 45% pe cele care depăşesc această sumă. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunțat că vor fi creșteri și pentru salariile de peste 7.000 de lei, dar nu foarte mari. “Suntem în discuţii pe legea salarizării unitare. (…) Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la România TV. Așadar, primii care-și vor primi salariile dublate vor fi medicii și profesorii.

Pentru restul bugetarilor, dublarea salariilor se va realiza în patru ani
Nu toți bugetarii își vor primi salariul cu mult mai mare de la începutul anului viitor. „Ca să fiu foarte clară, deși aveam senzația ca s-a înțeles și că e logic: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situații în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depășească salariile care sunt acum în plată la 7.000 de lei. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. (…) P.S. Cine are neclarități poate citi programul de guvernare”, a scris ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, recent, pe pagina sa de Facebook.