Inspectorii în muncă din România, monitorizează cât se poate de des situaţia conaţionalilor noştri, ajunşi să lucreze pe meleagurile Italiei. Atunci când se constată că angajatorii nu le respectă drepturile în totalitate, aceştia sunt sancţionaţi coform legii din ţara în care-şi desfăşoară activitatea. Având în vedere numărul foarte mare de români care lucrează acolo, România propune Italiei să extindă controalele în muncă.

 

Printr-o bună colaborare cu autorităţile italiene, reprezentanţi ai Inspecţiei Muncii de la noi din ţară, au participat la numeroase dezbateri care au evidenţiat, printre altele şi condiţiile de muncă asigurate de statul Italian, cetăţenilor români. Cea mai recentă întâlnire cu inspectorii în muncă ai Italiei, a avut loc chiar săptămâna trecută când, inspectorii noştri au făcut, o vizită de studiu în țara respectivă.

Se impun controale, în special în zona de Sud

“Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, alături de un consilier din aceeași instituție au participat la un schimb de experiență și bune practici organizat de ministerul de resort, prin intermediul Inspecției Muncii italiene. Acțiunea a avut ca scop consolidarea cooperării și cunoaşterea sistemului italian de inspecţie a muncii, în special metodele de inspecție, evaluarea riscurilor, controlul preventiv în IMM-uri, respectarea condițiilor de muncă ale lucrătorilor temporari și cercetarea accidentelor de muncă. Împreună cu inspectorii de muncă italieni, s-au efectuat o serie de verificări la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentanții din România au constatat că firmele controlate aveau aproximativ 50% angajați cetățeni români, iar situațiile întâlnite nu arătau încălcări majore ale legii, per ansamblu. Totuși, omologii italieni, competenți să ia măsuri, au aplicat sancțiuni, în funcție de situația întâlnită. Însă, având în vedere că în Italia lucrează, în total, aproximativ 1,5 milioane de cetățeni români, IM din România propune continuarea acestei colaborări cu instituția de profil din Italia. În plus, propune extinderea controalelor comune, în special în zona de sud a Italiei, unde au fost reclamate situații îngrijorătoare pentru lucrătoarele din România, precum și semnarea unui acord prin care controalele comune să aibă legitimitaţie  teritorială”, mai informează Ministerul Muncii.

Calabria şi Sicilia, printre regiunile care angajează tot mai mulţi români fără acte

Din datele ministerului de resort, cei mai mulţi angajaţi români se află în regiunile de sud ale Italiei. “Condițiile și relațiile de muncă, mai ales cele fără forme legale și cazurile de exploatare ale lucrătorilor români – cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari români – se află, în aceeași măsură, și pe agenda atașatului de muncă al Ambasadei României din Italia. Demersurile autorităților române s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu instituțiile italiene pentru sporirea controalelor și informarea comunității românești cu privire la drepturile avute și la riscurile muncii fără forme legale. Acțiunile au vizat cu precădere zonele agricole din regiunile Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potențial de risc ridicat în ceea ce privește respectarea drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol, dar și Regiunile Abbruzzo și Lazio, considerate zone cu risc moderat”,spun reprezentanţii Ministerului Muncii.

Pe viitor, românii vor fi informaţi mai bine cu privire la drepturile pe care le au în Italia

Potrivit acestora, anul trecut a fost încheiat un acord cu cele mai reprezentative sindicate agricole din România. Documentul prevede crearea unor puncte de informare cu privire la condițiile de muncă, drepturi, contracte și sosirea în Italia,  care să fie aduse la cunoştinţa celor ce doresc să ocupe un loc în Intalia, încă dinainte de a opta pentru postul vacant. Semnarea acestui acord are drept scop asigurarea unei protecții mai eficiente a lucrătorilor români angajați în agricultură. Mai mult, Ministerul Muncii dă asigurări că “Biroul atașatului pe probleme de muncă și sociale (n.r. – al Ambasadei României în Italia) a început deja demersurile pentru stabilirea unor întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și ai comunităților de români”.