Sărbătoarea Bunei Vestiri care va fi mâine, este denumită în popor și Blagoveștenie sau ziua cucului. Încă din cele mai vechi timpuri, această zi este încununată de numeroase obiceiuri și tradiții care se respectă și astăzi, în special rândul gospodarilor de la sate. Iată câteva dintre ele!
Sfințirea casei
Se spune că în ziua Blagoveșteniei este bine să se efectueze acte de purificare a spațiului, a locuinței și a curții. Acestea se realizează alungând șerpii din preajma casei, insectele și omizile din livezi. Din moși strămoși, s-a împământenit ideea că aceasta ar fi perioada ideală pentru a chema preotul acasă să oficieze slujba de sfințire a locuinței.
Alungarea spiritelor rele din grădini și livezi
Pentru ca pomii să renască, florile să înflorească și pământul să rodească, se crede e nevoie să se alunge forțele malefice din grădini, din livezi și de pe toate ogoarele. Acest lucru se realizează prin producerea zgomotelor cum ar fi, lovirea unor obiecte din metal, tragerea unui clopoțel legat de picior sau, pur și simplu, prin ascultarea clinchetului clopoțeilor. În același scop, se mai practică și aprinderea focurilor în grădini și livezi.
Creșterea fertilității și a prosperității
Tot în ziua Blagoveșteniei, se mai spune că este momentul oportun îmbunătățirii fertilității și atragerii prosperității în viața fiecăruia. Fertilitatea este invocată prin stropirea cu apă sfințită a cuplului care-și dorește prunci. Pentru prosperitate, pomii se altoiesc, păsările și animalele nu se scot din ogradă. În schimb, bucatele gătite se împart cu oamenii sărmani.
Adăugarea unui plus de frumusețe
Ca să fie frumoase tot anul, doamnele și domnișoarele trebuie să-și spele tenul cu apa provenită din neaua topită. Mai există și credința potrivit căreia, acest obicei ar avea și puteri tămăduitoare în cazul durerilor de tot felul.