Este oficial! După mai multe amânări, în sfârşit, preţul produselor farmaceutice scade semnificativ. De la începutul lunii viitoare, furnizorii vor fi obligaţi să scadă preţurile medicamentelor inovatoare eliberate cu prescripţie medicală, pentru care patentul a expirat.
De la 1 aprilie, bolnavii vor putea să-şi ia medicamentele compensate cu bani mai puţini. Guvernul a abrogat şi hotărârea numărul 800, care prevedea aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România. “Această hotărâre a rămas fără subiect urmare a apariției Legii 10 din 2017 cu privire la abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 59/2016, metodologia de calcul a prețurilor urmând a fi stabilită prin ordin de ministru. Ieri (n.r. – marţi, 21 martie), am avut la Guvern, împreună cu primul-ministru, cu un secretar de stat de la Ministerul de Finanţe, cu personalul tehnic din Ministerul Sănătăţii, o întâlnire cu cele trei asociaţii ale producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de medicamente şi am convenit aplicarea măsurii din programul de guvernare — reducerea cu 35% la medicamentele inovative care-şi pierd patentul”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Noua Hotărâre de Guvern a fost adoptată miercuri, iar vineri a fost publicată în Monitorul Oficial împreună cu ordinul de ministru care stabileşte metodologia de calcul al preţurilor. Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european din 12 ţări.
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente: “123 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă. Vor fi afectaţi circa 800.000 de pacienţi”