Este oficial! După mai multe amânări, în sfârşit, preţul produselor farmaceutice scade semnificativ. De la începutul lunii viitoare, furnizorii vor fi obligaţi să scadă preţurile medicamentelor inovatoare eliberate cu prescripţie medicală, pentru care patentul a expirat.

 

De la 1 aprilie, bolnavii vor putea să-şi ia medicamentele compensate cu bani mai puţini. Guvernul a abrogat şi hotărârea numărul 800, care prevedea aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România. “Această hotărâre a rămas fără subiect urmare a apariției Legii 10 din 2017 cu privire la abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 59/2016, metodologia de calcul a prețurilor urmând a fi stabilită prin ordin de ministru. Ieri (n.r. – marţi, 21 martie), am avut la Guvern, împreună cu primul-ministru, cu un secretar de stat de la Ministerul de Finanţe, cu personalul tehnic din Ministerul Sănătăţii, o întâlnire cu cele trei asociaţii ale producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de medicamente şi am convenit aplicarea măsurii din programul de guvernare — reducerea cu 35% la medicamentele inovative care-şi pierd patentul”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Noua Hotărâre de Guvern a fost adoptată miercuri, iar vineri a fost publicată în Monitorul Oficial împreună cu  ordinul de ministru care stabileşte metodologia de calcul al preţurilor. Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european din 12 ţări.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente: “123 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă. Vor fi afectaţi circa 800.000 de pacienţi”

Din păcate, bucuria pacienţilor, ar putea să fie doar de scurtă durată. Importatorii şi distribuitorii ameninţă că noile tarife vor duce, inevitabil, la dispariţia a zeci de produse farmaceutice de pe piaţa din România. “Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din această scădere cu 35 la sută a preţurilor medicamentelor care au ieşit de sub protecţia brevetului. Singurii care sunt afectaţi sunt pacienţii, fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea şi bineînţeles şi producătorii de medicamente, fiindcă vor fi puşi în situaţia să facă faţă la nişte situaţii dificile, fiindcă nu este uşor să ai pacienţii care umblă înnebuniţi după un medicament şi să le spui că nu mai poţi să le comercializezi din motive economice. Este o analiză făcută în vara anului trecut care arăta că sunt undeva în jurul a 123 de medicamente care sunt cu risc de dispariţie de pe piaţă şi care ar putea să afecteze circa 800.000 de pacienţi pe foarte multe arii terapeutice. Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, medicaţia aparatului respirator, medicaţia sistemului nervos central, medicaţia aparatului musculo-scheletic”, avertizează Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.