Confederația apreciază că măsura, anunțată de Primăria Capitalei, ”încalcă legislația națională și ar putea falimenta operatorii privați”

Intenția Primăriei Generale a Capitalei de a introduce transport în comun extins pe zona București-Ilfov ”reprezintă o încălcare a legislației naționale, prin intruziunea instituțiilor publice în afacerile private, iar o astfel de inițiativă ar putea duce la falimentarea companiilor care operează actualmente pe aceste rute”, susțin reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), într-un comunicat remis Agerpres.

”Practic, o astfel de decizie ar face mai întâi concurență neloială transportatorilor autorizați care au câștigat licitațiile pentru a opera pe liniile de transport rutier de persoane, pe aceleași trasee pe care PMB intenționează să introducă noi linii RATB. Operatorii de transport care deservesc acum rutele respective au făcut o investiție de circa 25 de milioane de euro în autobuze cu anumite specificații tehnice, așa cum au fost cerute în caietul de sarcini, la organizarea licitației, conform legii. Prețul unui astfel de autobuz este între 70.000 și 150.000 de euro, la care se adaugă alte cheltuieli de mentenanță, salarii, taxe și impozite. În acest moment circulă 180 de mijloace de transport ale firmelor private care au câștigat licitațiile pentru a opera pe liniile București-Ilfov”, afirmă Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Potrivit acestuia, inițiativa extinderii liniilor RATB ”ar putea duce la falimentarea firmelor care operează actualmente pe aceste rute, ceea ce va afecta nu doar afacerile private, pentru care ar putea răspunde în fața instanței de judecată”, ci și bugetul statului și bugetul PMB.

”De asemenea, nu înțelegem de ce este nevoie de o investiție de cel puțin 50 de milioane de euro de la bugetul PMB, din banii contribuabililor, la care se vor adăuga subvenții, deși rutele respective sunt acoperite de operatorii privați care s-au conformat legislației naționale, ca peste tot în țară. Probabil că doamna primar general a fost indusă din nou în eroare de consilierii care nu cunosc realitatea din teren”, mai spune Vasile Ștefănescu.

Reprezentanții COTAR mai atrag atenția și asupra faptului că, din experiența anterioară, s-a putut constata cum sute de mijloace de transport ale RATB sunt vandalizate anual și fie necesită reparații foarte costisitoare, de la bugetul PMB, fie sunt ținute în garajele RATB, din lipsa fondurilor pentru reparații.

”Aceasta fiind situația constatată în București, în ultimii ani, nu putem considera că autobuzele care vor deservi județul Ilfov vor fi ferite de vandalizare, deci costurile calculate inițial vor crește și poate chiar se vor dubla într-un singur an”, subliniază aceștia.

În acest context, reprezentanții COTAR propun Consiliului General al Capitalei să analizeze cu atenție situația și să nu încalce legea și menționează că o soluție ar fi scoaterea la licitație a unor noi trasee de transport rutier de persoane, pentru rutele neacoperite de operatorii privați.

”Propunem Consiliului General al Capitalei să studieze cu mare atenție această situație și să nu încalce legea, prin afectarea unor afaceri private care funcționează perfect legal. O soluție ar putea fi scoaterea la licitație a unor noi trasee de transport rutier de persoane, dacă se dorește extinderea transportului pe anumite trasee neacoperite de operatorii privați până în prezent. De asemenea, solicităm CG al PMB să aibă în vedere faptul că subvențiile pentru transportul rutier ar trebui să nu se mai acorde discriminatoriu, astfel încât, dacă doresc să vină în sprijinul cetățenilor, să le acorde aceleași subvenții și operatorilor privați, care ar putea astfel să facă reduceri substanțiale de preț și să asigure mai multe mijloace de transport pe liniile pe care deja operează”, afirmă reprezentanții COTAR.

Conform comunicatului confederației, pentru ședința de Consiliu General care va avea loc miercuri, 29 martie a.c., punctul 24 de pe Ordinea de zi prevede modificarea Hotărârii CGMB 267/29.10.2010 pentru aprobarea programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov, a modelului licenței de traseu și a contractului de transport public între Regia Autonomă de Transport București și orașele/comunele din Ilfov.

”În situația în care acest act normativ va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului București, va însemna încălcarea unor dispoziții legale, respectiv a Legii nr. 8/2012 privind aprobarea ordonanței 21/2011 privitoare la înființarea Autorității Metropolitane de Transport București, așa cum, de altfel, a statuat recent Curtea Constituțională a României. Autoritatea Metropolitană de Transport București, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR, Autoritatea Rutieră Română, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București , Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov precum și alte instituții abilitate ale statului au confirmat și pot confirma în unanimitate faptul că singura instituție căreia legea îi conferă atribuții în reglementarea și autorizarea transportului public dintre Municipiul București și localitățile județului Ilfov este Autoritatea Metropolitană de Transport București”, se mai menționează în comunicatul COTAR.