Cu siguranţă, ca toţi creștinii locului, te afli în febra pregătirilor pentru Sfintele Sărbători de Paști. Dacă ai invitaţi la masă în ziua marii Învieri a Domnului, noi te ajutăm să-i surprinzi cu cele mai apetisante și mai gustoase preparate tradiţionale. Cum să gătești delicios și sănătos…  

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/04/23-1.pdf

 

Miel la cuptor

Ingrediente:

  • 50 de ml de ulei
  • 1 pulpă de miel
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • usturoi verde, după gust
  • bulion
  • sare, cimbru și piper, tot după gust.

Mod de preparare: Primul lucru căruia trebuie să-I acorzi atenţie este dezosarea cărnii. Bucăţile desprinse de pe oase spală-le bine și taie-le cât de mari vrei. Pentru ca mirosul specific cărnii de miel să nu se mai simtă atât de tare, lasă carnea în frigider, la marinat, în vin alb, puţin ulei, usturoi verde, pătrunjel verde, boia de ardei dulce, sare, piper, cimbru și foi de dafin, bine omogenizate, cu o noapte înainte să o bagi la cuptor.  Dimineaţa, ia o tavă termorezistentă și așează carnea de miel, peste care adaugă usturoi, condimente (după gust), baiţul (marinata) și apă, dacă este cazul. Dacă vrei să-i conferi frăgezime și o savoare aparte, pune și o lingură sau două de bulion și puţin pătrunjel verde. Introdu friptura la cuptor, iar când este gata, presară, din nou, pătrunjel verde.

Borșul de miel

Ingrediente:

  • 3 morcovi medii
  • 2 linguri de ulei
  • 1 kg de carne de miel
  • 1 ardei gras
  • 1 păstârnac mediu
  • 1 ţelină
  • 1 legătură de leuștean verde
  • 1 legătură de pătrunjel
  • puţin orez
  • câteva fire de ceapă verde
  • borș proaspăt, după gust
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Începe pregătirea cu o seară înainte de a prepara ciorba. Așadar, seara spală bine carnea de miel și las-o peste noapte în apă rece cu oţet, pentru a-i scoate mirosul puternic de oaie. În ziua următoare, înainte să o pui la fiert, mai spal-o odată și curăţ-o de piele. Ia un vas încăpător, toarnă uleiul și călește legumele și o parte din verdeţurile tocate mărunt, cu sarea, piperul (după gust) și bucățile de miel. Când s-au îmbinat bine aromele legumelor și zarzavaturilor cu carnea, adaugă apă și lasă toate ingredientele să fiarbă. Când sunt gata, pune borșul proaspăt și orezul bine spălat. Mai lasă puţin la fiert, iar la final, asezonează cu o ploaie de pătrunjel și leuștean verde, pentru un plus de savoare.

Stufatul de miel

Ingrediente:

  • 750 de gr de carne de miel cu os
  • 7 legături de ceapă verde
  • 3-4 legături de usturoi verde, după gust
  • 2 linguri de bullion
  • 100 de ml de ulei,
  • 1 linguriţă de condiment pentru miel.

Mod de preparare: Spală bine carnea de miel. De fapt, ar fi bine să fie ţinută în apă cu oţet din seara precedentă. Taie carnea în bucăţi potrivite și prăjește-o în uleiul încins în prealabil. Scoate bucăţile, iar în uleiul rămas călește ceapa și usturoiul tocate mărunt. Apoi presară condimentele pentru miel și adaugă bulionul. Amestecă bine ca să pătrundă noile arome în restul ingredientelor și completează cu atâta apă cât sos vrei să obţii în final. Lasă să dea în clocot. Într-o cratiţă încăpătoare, așează carnea de miel, toarnă sosul peste ea și bagă stufatul la cuptor.