Reprezentanții Asociației Române a Cărnii (ARC) atrag atenția, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că prețul cărnii de porc va crește în România, în medie, cu 15-30%, începând cu luna aprilie.

ARC susține că, încă din primul trimestru din 2017, prețul mediu de achiziție pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare față de 2016, respectiv cu 12% peste valoarea înregistrată în 2015. De asemenea, o creștere importantă s-a consemnat în ultimele 12 luni la pieptul de porc, unde prețul de tranzacționare s-a majorat cu 40%, iar la jambon s-a înregistrat o creștere a prețului de 25%, la fel și la alte piese rezultate din tranșare.

Creșterea prețurilor, provocată de exporturile în țările asiatice

Creșterea prețului la carnea de porc se constată la nivelu întregii Europe. Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie a acestui an, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piața Cărnii, se estimează că această creștere a prețului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare.

Printre cauzele care au condus la creșterea prețului cărnii de porc la nivel european se află: creșterea semnificativă, în cursul anului 2016, a exportului de carne de porc în țările asiatice, în special în China, Japonia și Hong Kong, respectiv scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă (de până la—2,3% la exemplarele tinere între 20-50 kg și de—1,1% la porcii la îngrășat între 50-80 kg).

În plus, pe relația China exporturile de carne de porc au reprezentat 44,9% din totalul exporturilor în țări terțe a acestui produs. De altfel, în luna ianuarie 2017, a fost semnalată o creștere a exporturilor cu 20% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2016, supremația deținând-o în continuare China, urmată de Hong Kong și Coreea de Sud, se arată în comunicatul ARC.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.346