Soluții de contracarare a atacurilor cibernetice

În cadrul unui proiect derulat în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), compania Bitdefender, producătorul global de soluții de securitate, oferă un kit gratuit destinat utilizatorilor de Internet care cad victime atacurilor cibernetice de tip ransomware Bart. Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate.

Astfel, cei atacați vor avea posibilitatea să-și recupereze datele furate fără să mai plătească recompense către infractori. Demersul face parte dintr-un proiect denumit „No More Ransom”, inițiat anul trecut de Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene (UE), al cărui scop este lupta împotriva practicilor de ransomware, cea mai prolifică amenințare cibernetică a momentului. Proiectul „No More Ransom” a fost lansat în iulie 2016 de Poliția națională olandeză și Europol, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware. Un grup format din 13 țări s-a alăturat acestui proiect global, grup din care fac parte, în afară de Olanda și Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Columbia, Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Spania, Elveția și Marea Britanie.

Păstrați o copie a datelor importante!

Kit-ul pus la dispoziție de Bitdefender funcționează pentru toate versiunile cunoscute ale amenințării ransomware Bart și este disponibil pe site-ul nomoreransom.org, un portal online disponibil în șase limbi. De asemenea, pe aceeași pagină utilizatorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de această amenințare. Astfel, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din e-mail-uri nesolicitate.

„Inițiativa este prima din acest fel din cadrul protocolului de colaborare în materie de Darknet (pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale utilizate de infractori) semnat recent între Bitdefender și IGPR. Protocolul acoperă activități precum traficul de arme și droguri, terorism și distribuție de malware, fenomene cu o evoluție rapidă la nivel internațional, alimentate de piețele negre din internetul ascuns”, precizează compania.

Ransomware Bart, n-are nevoie de conexiune la Internet!

Aplicația ransomware Bart a apărut în iunie 2016 și spre deosebire de majoritatea celorlalte familii de ransomware, aceasta nu are nevoie de o conexiune la internet pentru a putea cripta fișiere. De asemenea, procesul de criptare e radical mai rapid decât al celorlalte familii de ransomware care activează în prezent, atrag atenția specialiștii.

Potrivit unei statistici Bitdefender, amenințările ransomware, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul reprezintă cea mai mare temere în 2017.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.346