După mesele copioase, zilele libere petrecute cu multă odihnă și relaxare, energia nu mai este la cote maxime. Jurnalul de Ilfov îţi prezintă, în cele ce urmează, câteva exerciţii care te vor revigora și-și vor reda capacitatea de muncă dinaintea Sărbătorilor!

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 347.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/04/23-2.pdf

Încălzirea

Înainte de a începe exerciţiile fizice propriu-zise, trebuie să faci câteva întinderi simple pentru încălzirea musculaturii. Acestea se realizează din poziţia stand în picioare sau în plan orizontal până când simţi o ușoară încălzire a corpului. Te ajută să eviţi eventualele accidentări în timpul exerciţiilor care vor urma. Acordă cam trei-patru minute acestei proceduri.

Inspirul și expirul

În poziţia în care ai făcut înclăzirea, fă câteva exerciţii de respiraţie. Inspiră și expiră profund. În acest mod îţi alimentezi corpul cu oxigen și îl ajuţi să se purifice de substanţe toxice. Acest exerciţiu te ajută foarte mult să-ţi controlezi emoţiile primare, să te eliberezi de gândurile negative. Execută respiraţia corectă cam un minut.

Urcatul și coborâtul scărilor

S-ar putea spune că este o adevărată minune pentru relaxarea minţii și, mai ales, pentru captarea energiei pozitive. Fizic, urcatul și coborâtul scărilor în fiecare zi, îţi tonifiază mușchii fesieri, abdominali și pe cei ai spatelui, lăsând loc și instalării unei dispoziţii mult mai bune.

Săritura la coardă  

Știu că ţi se pare un joc copilăresc. Dar poate fi extrem de eficient și pentru tine, ca adult, în această perioadă. Săritura la coardă timp de două-trei minute este un exerciţiu cardio foarte bun, benefic pentru recăpătarea forţei și energiei de care ai atâta nevoie.

Alergarea pe loc  

Jogging-ul este un adjuvant excelent în lupta cu oboseala după Paști. Iar cel mai bun lucru este acela că îl poţi realiza chiar și la tine acasă, nu neapărat afară sau la sala de fitness. Pe măsură ce observi că rezistenţa corpului tău crește, poţi mări intervalul cu câte 10-15 secunde, zilnic.

Săriturile ca mingea  

Amuzantele sărituri ca mingea pot încheia programul tău cardio într-un mod distractiv și foarte sănătos. Pe primele le poţi efectua cu genunchii la piept și mâinile-n șolduri. Apoi, continuă seria săriturilor cu genunchii la piept rotind sau ridicând braţele în lateral.

Genuflexiunile  

Sunt extrem de importante pentru poziţia corectă a coloanei vertebrale, pentru sănătatea mușchilor picioarelor și tonifierea abdomenului de care nu te-ai mai preocupat în zilele libere de Paști. Vei avea nevoie de ele pentru a-ţi redobândi energia necesară desfășurării activităţilor curente.

Fandările

Înainte de a începe fandările, acordă atenţie sporită posturii corecte pentru execuţie. Genunchii trebuie să-i ai îndoiţi la 90 de grade și toată talpa piciorului din faţă pe sol pentru a menţine echilibrul și stabilitatea cu ajutorul abdomenului. Când faci fandări pășind în faţă, îţi lucrezi mai bine partea din faţă a piciorului. Și invers, atunci când faci mișcarea pășind spre înapoi, îţi lucrezi mai mult mușchii fesieri. Și acestea se adaugă exerciţiilor care te ajută să alungi oboseala și să te revigorezi mai repede decât ai putea crede.

Pont! Exerciţiile fizice îţi redau starea de bună dispoziţie

Oricât de greu ţi s-ar părea, încearcă să reziști tentaţiei de a lenevi și efectuează cât mai multe exerciţii fizice, în această perioadă! În timpul exerciţiului fizic, în creier se eliberează endorfine, hormonii responsabili de instalarea bunei dispoziţii. Ai nevoie și de un somn bun pentru a te bucura la maxim de toate beneficiile efortului. Studiile în domeniu confirmă faptul că somnul odihnitor pe timp de noapte asociat cu exerciţiile fizice realizate ziua îmbunătăţesc starea de spirit a oricărei persoane, chiar și a unui om foarte trist, depresiv sau anxios.